Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правни и екологични организации призовават ЕК да защити Кресна


През 2017 г. бе одобрен вариант, с който настоящият път през Кресна ще бъде използван като част от АМ "Струма" в посока София - Кулата
През 2017 г. бе одобрен вариант, с който настоящият път през Кресна ще бъде използван като част от АМ "Струма" в посока София - Кулата

Адвокати и екологични организации призоваха Европейската комисия (ЕК) да предприеме правни действия срещу българското правителство заради "унищожаването на биоразнообразието в района на Кресненското дефиле, част от Натура 2000".

В жалба до зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, подписана от организациите „За Земята“, „Bankwatch network”, „Client Earth“ и „Friends of the Earth Europe“, е поместен независим научен анализ, в който се посочва, че видове като защитени прилепи, застрашени костенурки и някои гръбначни са намалели с между 60% и 90%, а други са изцяло изчезнали от уникалния за България и Европа Кресненски пролом.

Като причина за това е посочен трафикът на автомобили и камиони в местността, който значително е нараснал след 2007 г.

Жалбоподателите излагат и нарушения на Европейската директива за хабитатите по време на построяването на финансираната със средства от европейския бюджет автомагистрала „Струма“.

“България има невероятна и незаменима природа, какъвто е и Кресненският пролом, но той вече е подложен на унищожение. Автомобилите и камионите ежедневно убиват животни по пътя, докато българското правителство не предприема никакви мерки това да бъде предотвратено. От съществена важност е Европейската комисия да предприеме спешни мерки за спасяването на нашата природа – трафикът трябва да бъде изнесен извън Кресненския пролом”, казва Десислава Стоянова от екологичното сдружение „За Земята“.

Кресненският пролом се намира в югозападна България по поречието на река Струма и е класифициран като гореща точка на биоразнообразие с уникално богатство на видове с две зони от Натура 2000, съдържащи 92 вида.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG