Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата огласи ЕГН на Борисов, Цацаров, Пеевски и над 2000 прокурори и следователи


Стопкадър от записите на камерите в офиса на "ТАД Груп"
Стопкадър от записите на камерите в офиса на "ТАД Груп"

Прокуратурата позволи достъп до единните граждански номера (ЕГН) на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, депутата от ДПС Делян Пеевски и над 2000 редови прокурори и следователи.

Достъпът до тях стана възможен чрез официално прессъобщение, качено на сайта на прокуратурата и разпратено по мейлите на ресорните журналисти от прессцентъра на спецпрокуратурата.

В него държавното обвинение обнародва част от доказателствата по делото срещу собственика на „ТАД Груп“ Иван Тодоров, търговския директор на фирмата Георги Янков и служителя Кристиян Бойков, които са присъединени към протеста на обвинителите пред апелативния специализиран съд. Разследващите атакуват гаранцията от 100 000 лв., която преди ден спецсъдът определи на Тодоров.

До медиите достигнаха 13 доказателства в pdf формат, представляващи снимки от компютърни файлове, скрийншот от телефон, за който се твърди, че е на Бойков, както и стопкадри от видеозаписи на охранителните камери в офиса на „ТАД Груп“.

"Заличени са всички лични данни, факти и обстоятелства", но не съвсем

„Заличени са всички лични данни, факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи и изрази. Установено е, че има неуспешни опити за нерегламентиран достъп до 49 търговски дружества. Относно личните данни на магистрати, такива са събирани основно за прокурори и следователи, а папката е със заглавие: „Ne se chistiiiii“, обясняват разследващите.

Прессъобщението обаче улеснява достъпа до споменатата папка, където ЕГН на всички прокурори и следователи в страната не са заличени. Причината е, че в един от изпратените до медиите pdf файлове присъства полузаличен линк в платформата „Pastebin”, който при търсене в Google в комбинация с името на папката води именно до незаличените лични данни на магистратите.

Един от файловете, разпретни до медиите от прокураттурата, чрез който може да бъде открита хакнатата папка "NE SE CHISTIIIIIII", съдържаща ЕГН на над 2000 прокурори и следователи
Един от файловете, разпретни до медиите от прокураттурата, чрез който може да бъде открита хакнатата папка "NE SE CHISTIIIIIII", съдържаща ЕГН на над 2000 прокурори и следователи

В друг от файловете, който би трябвало да докаже твърдението на разследващите, че обвиняемите от „ТАД Груп“ са търсели конкретно данните на Борисов, Цацаров и Пеевски, ЕГН на тримата стоят незаличени. Справка с рождените дати на премиера, главния прокурор и депутата от ДПС показва, че разгласените от прокуратурата ЕГН са именно техни.

ЕГН на Делян Пеевски, Сотир Цацаров и Бойко Борисов са заличени от Свободна Европа, в прессъобщението на прокуратурата те бяха видими
ЕГН на Делян Пеевски, Сотир Цацаров и Бойко Борисов са заличени от Свободна Европа, в прессъобщението на прокуратурата те бяха видими

Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова не отговаряше на мобилния си телефон в четвъртък. Засега липсва официална реакция и от пресцентъра на държавното обвинение по повод разгласяването на личните данни на редовите прокурори и следователи.

Сред останалите файлове, изпратени от прокуратурата до медиите, присъстват кадри от охранителните камери в офиса на „ТАД Груп“, придружени от обяснителен текст, в който се цитират записани разговори между търговския ѝ директор Георги Янков и 20-годишния Кристиян Бойков.

От приложените от прокуратурата стенограми става ясно, че двамата обсъждат на терасата на офиса, че данните от хакнатата система на НАП са пратени до Би Би Си и "Ройтерс". Датата е 15 юли, а от прокуратурата уточняват, че разговорът е проведен няколко часа след публикуването в интернет на личните данни на 5,1 млн. българи.

„Знаеш ли какво почвам да се замислям?... Тея неща, дето съм ги изпратил по медиите сега в момента, никой няма да ги отрази... Всичко ще приберат като информация за... ще си го преведат, такова, като информация за... ще си го приведат като информация за вътрешно полазване... ше умръ от смях. (заличена част)... тава ще е най-жалко... ще бъде... ха... аз съм го пратил до Би Би Си и до Ройтерс... така че...”, казва Бойков на Янков, твърдят разследващите.

"Правителството трябва да си замине с всички... с всички"

В друг записан разговор на Янков, но с непознат мъж, търговският директор на „ТАД Груп“ е цитиран от прокуратурата да казва: „Напротив... то би трябвало да създаде работа за нас по принцип... (заличена част)... да не говорим, че „Бивол“ разполагат с информацията от две седмици...” [...] „Директно с Атанас Чобанов от „Бивол” се говори... имай предвид, че те не са пуснати всички... те са пуснати точно на медиите, за да ги верифицират, за да ги видят, че са верни и да видят за какво става въпрос (заличена част) правителството трябва да си замине с всички... с всички”.

Остава неясен фактът защо специализираната прокуратурата не е представила тези доказателства в сряда вечерта, когато мярката за неотклонение на Иван Тодоров беше гледана от първоинстанционния спецсъд.

Разпространението на материалите доведе и до още едно разминаване в информацията, идваща от обвинението. До вчера от прокуратурата твърдяха, че в случая е бил замесен собственикът на разследващия сайт „Биволъ“ Асен Йорданов, който отрече информацията. В разпространените днес доказателства се посочва, че човекът, държал връзка с „Тад Груп“, е главният редактор на „Биволъ“ Атанас Чобанов.

Няколко часа след публикуването на доказателствата от специализираната прокуратура съобщиха, че са издали Европейска заповед за разследване на територията на Франция, чрез която да бъде призован на разпит именно Чобанов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Какво се промени за ЛГБТ общността между два прайда
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00
XS
SM
MD
LG