Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ окончателно излизат от договора за ракети със среден и малък обсег


Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп

САЩ формално се оттеглиха от Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), съобщи Би Би Си. Причина за оттеглянето са обвинения към Русия, че е нарушила пакта, произвеждайки нов тип ракета от забранения клас.

През февруари САЩ обявиха, че временно излизат от ДРСМО, тъй като разполагат доказателства, че Кремъл е въвел в експлоатация няколко ракети 9M729, с обсег над 500 км., с което на практика нарушава клаузите по договора. Американските обвинения бяха подкрепени от съюзниците на страната в НАТО. Тогава президентът Доналд Тръмп заяви, че дава срок на Русия до втори август да се върне към изпълнение на нормите, като в противен случай напускането на САЩ ще бъде окончателно.

От Москва тогава отрекоха обвинението, но на свой ред президентът Владимир Путин заяви, че страната му излиза от договора и е започнала разработка на нови оръжия заради подобни действия от страна на САЩ.

По повод днешното окончателно оттегляне от страна на американците генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че е била загубена безценна „спирачка“ за ядрена война.

„Това вероятно ще увеличи, а не намали, заплахите, идващи от произвеждането на балистични ракети“ каза още Гутериш и призова за търсене на нови общи пътища за международен контрол върху въоръжението.

Според експерти, цитирани от БиБиСи, тази развръзка би могла да доведе до нова надпревара във въоръжаването между САЩ, Русия и Китай.

ДРСМО е подписан между президента Роналд Рейгън и съветския лидер Михаил Горбачов през 1987 г. С него се урежда премахването на ядрените и конвенционалните (неядрени) наземни балистични ракети със среден и малък обсег (достигащи цел, отстояща на 500 до 5500 км разстояние).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG