Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГДБОП: Атаката срещу НАП е поръчана отвън, а хакерът може да бъде привлечен за свидетел


Директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) главен комисар Ивайло Спиридонов
Директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) главен комисар Ивайло Спиридонов

„Заданието за хакерската атака срещу Националната агенция за приходите към "Тад груп" е отвън и имаме информация от кой човек идва“. Това заяви пред бТВ директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), главен комисар Ивайло Спиридонов.

Той разкри и за още една възможност – първоначалният обвиняем Кристиян Бойков, който е считан за извършител на атаката срещу сървърите на НАП, да бъде привлечен като свидетел.

„Аз мисля, че в определен етап от досъдебното производство той може да придобие и друго качество. Например, на свидетел“ каза Спиридонов пред Нова.

В четвъртък специализираната прокуратура издаде Европейска заповед за разследване на територията на Франция по случая "ТАД Груп" и изтичането на данни от НАП, като целта е в рамките на разследването да бъде разпитан главният редактор на разследващия сайт „Биволъ“ Атанас Чобанов.

Директорът на ГДБОП не даде повече подробности около дадената от него информация, но добави, че скоро обществото ще бъде осведомено по въпроси по делото. Той коментира и случая с пуснатите от прокуратурата в публичното пространство доказателства, като според него разследващите е „трябвало да покажат до някаква степен истината, която ще стане ясна в съда“. Той добави, че показаното вчера е малка част от общия обем на доказателствата.

Пред бТВ Спиридонов обяви, че на компютъра на първоначално обвинения за атаката Кристиян Бойков е било открито писмото до медиите, с което бе даден линк към източените данни. На въпрос как от дирекцията са успели да получат достъп до машината на Бойков, Спиридонов отговори „с хитрост и лукавост“.

Той категорично отрече ГДБОП да е работила с „Тад груп“ - нещо което беше твърдяно от обвиняемите по делото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG