Връзки за достъпност

Извънредни новини

Споровете за мигрантите продължават. Салвини обвини Германия в изнудване


Вътрешният министър на Италия Матео Салвини и премиерът на Унгария Виктор Орбан
Вътрешният министър на Италия Матео Салвини и премиерът на Унгария Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан очаква в ЕС да се водят по-сдържани дебати по въпроса с мигрантите, предаде ДПА. Думите му идват след срещата му в четвъртък с новоизбраната председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайнен. Орбан я определи като „сериозна дaма“, която има опит и „разбира какво се случва в Централна Европа“, а в ЕС е налице "нормализация на дебатите" за миграцията.

Оценките на Орбан идват едновременно с изявлението на италианския вътрешен министър Матео Салвини, който обвини Германия в изнудване в опита за достигане до споразумение за разпределянето на мигранти, спасени в Средиземно море. Според него това е станало заради кораба „Алан Круди“, собственост на германска хуманитарна организация.

По думите на Салвини, от Берлин са изпратили писмо, че са готови да приемат 30 души от друг кораб с мигранти, на който бе отказан достъп до Италия – „Грегорети“, ако от Рим приемат на остров Лампедуза 40-те мигранти от „Алан Круди“.

100 мигранти от „Грегорети“ бяха приети на италианска територия, само след като няколко европейски страни обявиха, че ще си разпределят превозваните на борда му хора.

„Това е изнудване. Така се потвърждава, че европейските страни приемат Италия за техния бежански лагер, но нещата се промениха и ние вече не приемаме заповеди и инвазии“, каза Салвини.

След изкачването на власт на коалиционното правителство на популистите от „Движение 5 звезди“ на Луиджи ди Майо и националистическата „Лига“ на Матео Салвини, Италия предприе редица действия за ограничаването на притока на мигранти в страната. На няколко пъти се достигна дори до конфликти с други европейски държави заради отказа на Рим да приема кораби с бежанци, идващи от Средиземно море.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG