Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп заплаши, че ще „пусне в Европа“ затворници от ИДИЛ


Американският президент Доналд Тръмп
Американският президент Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Донал Тръмп предупреди европейските държави, че ако не приемат обратно гражданите си, воювали за „Ислямска държава“ в Сирия, заловените бойци ще бъдат пуснати да се върнат в Европа, предаде ДПА.

"Имаме хиляди бойци на "Ислямска държава", които искаме Европа да приеме. Нека да видим дали ще ги приемат, а ако не, вероятно ще трябва да ги пуснем към Европа", заяви Тръмп пред репортери пред Белия дом.

Към момента затворниците са държани от оглавявани от кюрдите, съюзнически на САЩ сили. При тях има близо 2000 човека, за които от Белия дом призовават да бъдат приети в страните, от които са дошли.

Според главния американски координатор за борбата с тероризма Нейтан Сейлс въпреки разгрома на фактическия халифат в Ирак и Сирия, е необходимо глобално усилие за изтласкването му от Афганистан и Африка, като най-тежко изглежда положението в Нигерия.

"Ислямска държава" "предприема все по-смъртоносни нападения" и "се разширява в нови райони", каза Сейлс като добави, че САЩ не могат сами да се справят със ситуацията.

В райони на Ирак и Сирия терористичната групировка разполага с около 15 хиляди бойци. Според данни на американските военни „Ислямска държава“ разполага и с крепости в Сирия, които са извън обхвата на операциите на САЩ, а някои от тях са в региони под контрола на президента на Башар Ал Асад.

Сейлс предупреди също, че докато светът се е занимавал със заплахата, идваща от „Ислямска държава“, терористичната групировка Ал Кайда е съумяла да спечели позиции и да възстанови силите си.

В последните дни се появи информация, че Хамза бин Ладен, син на бившия водач на Ал Каида Осама бин Ладен, е бил убит, но американските власти отказаха коментар по случая.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG