Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови масови арести на опозиционен протест в Москва


Московската полиция задържа над 800 демонстранти
Московската полиция задържа над 800 демонстранти

Московската полиция задържа в събота над 800 души по време на неразрешен опозиционен протест в руската столица, съобщи независимата мониторингова организация "ОВД-инфо", цитирана от Ройтерс.

Сред арестуваните е близката до Алексей Навални активистка Любов Собол. Те я заключена, докато отивала към демонстрацията срещу изключването на независими и опозиционни кандидати от изборите за общински съвет на Москва, предаде Асошиейтед прес. Самата Собол е сред недопуснатите до участие във вота кандидати.

Полицаи арестуват опозиционната активистка Любов Собол
Полицаи арестуват опозиционната активистка Любов Собол

В протеста са участвали около 350 души, съобщи първоначално пресслужбата на московското Главно управление на руското министерство на вътрешните работи, цитирана от ТАСС. Впоследствие тази цифра бе коригирана на 1500 души. Властите признаха и за поне 600 арестувани.

По данни на Ройтерс протестът е бил значително по-многоброен, макар и не колкото този преди седмица, когато по московските улици излязоха около 10 000 души. Активисти съобщават за недопускане на адвокати и за побои, нанасяни на задържани от полицията и националната гвардия.

Първият сблъсък между униформените и демонстрантите в събота е бил на Пушкиновия площад, от който трябваше да тръгне протестното шествие. Именно там са извършени и няколко десетки ареста. Впоследствие сблъсък е имало и на друг площад по маршрута на шествието.

Въпреки многократните предупреждения, че полицията ще предприеме активни мерки срещу евентуален протест в събота, активистите си искаха да изминат около 4 км по така наречения „Булеварден пръстен“, който обгражда центъра на Москва и е популярно място за разходки в града, допълва БТА.

Опитът за демонстрацията става факт седмица, след като московската полиция със сила разпръсна голям митинг и арестува около 1400 души. Сред задържаните тогава бе опозиционният лидер Алексей Навални, който впоследствие се усъмни, че е бил отровен в ареста. Официалната версия е, че е получил остра алергична реакция и контактен дерматит, но Навални твърди, че никога не е проявявал алергии досега.

​Междувременно стана ясно, че руските власти започват разследване за пране на около 15.3 млн. долара от фондация за борба с корупцията, основана от Навални, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG