Връзки за достъпност

Извънредни новини

"С всички позволени от закона средства". Иван Гешев със специално обръщение


Иван Гешев и Сотир Цацаров
Иван Гешев и Сотир Цацаров

"Опитите за политически натиск, за представяне на прокурорите и следователите като втора ръка магистрати, които нямат собствено мнение и гласуват под строй, видимо са мотивирани от партийни, корпоративни и/или лични интереси, различни от тези на българските граждани”. Tака звучи изявлението на заместник главния прокурор Иван Гешев, публикувано на сайта на прокуратурата.

От името на настоящия обвинител номер едно и на ръководството на прокуратурата той заявява, че няма да бъдат допуснати персонални атаки срещу магистрати и съдебни служители, защото са изразили лична позиция.

В становището се споменава името на конкретен прокурор - Силвия Соколова. Тя е от Специализираната прокуратурата, ръководена допреди малко повече от година от Иван Гешев.

Без да се уточнява дали Соколова е атакувана, защото го подкрепя или защото не го подкрепя, заместникът на Сотир Цацаров предупреждава, че на атаките ще се отговоря с всички позволени от закона средства, включително и с ясно изразено становище за подкрепа.

В изявление до медиите Гешев пише, че "е обяснимо старанието на някои партии, бизнес кръгове, обвиняеми, подсъдими и/или осъдени лица, както и на техни представители, за пореден път да пробват да изключат общността на прокуратурата дори от възможността да изрази мнение за собствения си избор".

Гешев благодари на всички в държавното обвинение, дори и на тези, които не го подкрепят като номиниран за главен прокурор.

В София хиляди души протестираха срещу единствената кандидатура за главен прокурор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG