Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди протестираха срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор


Хиляди хора излязоха в София на протест срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор

Над 2000 души протестираха в понеделник вечер в центъра на София срещу издигането на кандидатурата на Иван Гешев за следващ главен прокурор и поискаха оттеглянето на единствения кандидат за поста.

Протестът бе организиран от инициативата “Правосъдие за всеки” и започна пред Съдебната палата. На него организаторите издигнаха гражданска кандидатура за шеф на държавното обвинение - следователя Бойко Атанасов.

По думите им тя е подкрепена от 5000 души, присъединили се към подписката на Гражданско движение “Боец”.

Протестиращите носеха плакати “Да не превръщаме цацаратурата в гештапо”, “Конституцията не е екстремизъм”, “Да спрем новата бухалка”, “Страх тресе кочината” и др.

Протестът в София събра над 2 000 души
Протестът в София събра над 2 000 души

Около 19 часа протестиращите тръгнаха към Ларгото между Министерския съвет и президентството на “Марш за правосъдие”, скандирайки исканията си.

Сградите на държавните институции бяха оградени от полиция.

”Правосъдие за всеки” ще продължи да организира протести в София от началото на септември, за да се противопостави на избора на Гешев. Гласуването на наследника на Сотир Цацаров във Висшия съдебен съвет е насрочено за 24 октомври.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев беше номиниран единодушно от прокурорската квота във Висшия съдебен съвет. Други кандидати не бяха издигнати до крайния срок, който изтече в понеделник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG