Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вълците единаци" се вдъхновяват един от друг. Столтенберг коментира масовите убийства


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Държавите трябва да работят заедно, за да спрат "вълците единаци", които се вдъхновяват един от друг. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.


Столтенберг каза това при посещение в новозеландския град Крайстчърч, където през март мъж уби 51 мюсюлмани. Генералният секретар на НАТО направи изявлението си и във връзка с двете масови убийства в САЩ през уикенда, при които бяха убити 29 и ранени десетки хора в щатите Тексас и Охайо.

Убийствата доведоха до призиви за по-строг контрол върху оръжията и до безпокойство от засилването на национализма и ксенофобията, отбелязва Ройтерс.

"Тези атаки са извършени от "вълци единаци", но в същото време те са свързани, защото нападателите се вдъхновяват един от друг и се споменават един друг в своите манифести. От това става ясно, че трябва да се борим с тероризма по най-различни начини и с най-различни средства. Обществото трябва да защитава ценностите на свободата, откритостта и толерантността“, коментира Столтенберг.

Нападателят от Тексас, който уби 20 души в търговския център "Уолмарт", изрази в манифеста си подкрепа за стрелеца от Крайстчърч Брентън Тарант.

Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн, която ще се срещне утре със Столтенберг, заяви, че се надява светът да запомни начина, по който Нова Зеландия се е противопоставила на насилието и омразата.

"Това е едно глобално предизвикателство. Разбира се, ние трябва да правим, каквото можем, за да се справим с актовете на омраза, насилие и расизъм в собствените си страни. Необходимо е обаче и единство в международната общност в борбата с актовете на омраза, насилие и тероризъм", подчерта Ардърн.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG