Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Чакали са да отминат протестите". Защо беше уволнена медицинската сестра Мая Илиева


Мая Илиева на един от протестите на медицинските сестри
Мая Илиева на един от протестите на медицинските сестри

В събота, по време на дежурството си в болница “Токуда”, медицинската сестра Мая Илиева получава заповед за дисциплинарно уволнение.

“Не се изненадах, защото преди това имаше признаци”, коментира пред Свободна Европа Илиева, която беше сред основните организатори на протестите на медицинските сестри.

В официалното становище на здравното заведение се казва, че наложеното дисциплинарно наказание на Илиева е мотивирано от “нейни конкретни действия и бездействия при и по повод изпълнение на нейните непосредствени професионални задължения в отделението за реанимация и интензивни грижи за пациенти с кардио-хирургични заболявания”.

“Много ясно, че така ще кажат, какво друго да кажат?”, коментира медицинската сестра, която от години е синдикален лидер в болницата. Според нея именно тази нейна дейност, както и организирането на протестите, са истинската причина за дисциплинарното наказание.

Уволнена след подписка

“Като председател на синдикат през годините съм искала по-добри условия на труд в болницата, пускала съм многократно докладни. Започнала съм да пускам и проверки от различни институции, които наложиха глоби на моите работодатели”.

Илиева разказа, че старшата и главната сестра са събирали подписи от нейни колеги. Те е трябвало да декларират, че не си върши съвестно работа “и се налага те да ми я вършат”. За това е разбрала от хората, отказали да сложат подписа си. “На екипа, с който работя, тази подписка е била спестена”, каза Илиева. “Чакали са да спрат протестите, да спадне интересът и да могат да ме уволнят дисциплинарно, тихо и кротко.

"Ще си търся правата"

Синдикатите са се съгласили тя да бъде уволнена. “Професионално искат да ме дискредитират. Това е единственият случай, в който синдикатите свалят имунитет на свой председател”, сподели Илиева.

Миналия месец от ръководството на болницата са изпратили нотариално заверено искане до председателя на медицинския синдикат на КНСБ и вицепрезидент на КНСБ д-р Иван Кокалов, с което се настоявало да се снеме защитата срещу уволнение на Мая Илиева, съобщи "Дневник”. По думите на Кокалов в писмото от болницата се посочва, че по време на изпълнение на трудовите ѝ задължения Илиева не ги е изпълнявала, а си е извадила телефона и е започнала да снима реанимационни дейности на пациент. "Пациент се е влошил, нейни колеги са започнали спасителни манипулации, а тя не е участвала и е започнала да снима".

Медицинската сестра получи подкрепата на омбудсмана Мая Манолова, която обяви, че не приема наложеното дисциплинарно наказание и “абсолютно съчинените, съшити с бели конци, мотиви, с които това е направено”.

Свободна Европа се свърза и с “Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи”, от където обявиха, че “случаят е комплексен” и отказаха коментар.

Илиева беше едно от основните действащи лица на протестите, които започнаха през пролетта с искания за по-високи възнаграждения на медицинските сестри.

Медицински сестри на протест
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG