Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кабинетът отпуска 50 млн. лв. за повишаване на заплатите на медицинските сестри


Медицински сестри протестираха повече от месец с искане за увеличаване ан заплатите им.
Медицински сестри протестираха повече от месец с искане за увеличаване ан заплатите им.

Правителството отпуска допълнителни 50 млн. лв. за заплати на медицинските сестри, така че стартовото възнаграждение навсякъде в страната да бъде 950 лв.

Това обявиха премиерът Бойко Борисов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на заседанието на кабинета в сряда, цитирани от БТА. Повишението ще бъде факт от месец юни.

Специалистите по здравни грижи протестират от февруари с искане за за еднаква основна заплата, която да е в размер на две минимални работни заплати, независимо от местоработата или собствеността на болницата.

След началото на протестите кабинетът отпусна допълнителни 30 млн. лева да областните и общинските болници, като част от тях също трябва да се използват за повишаване на заплатите на персонала. Медицинските сестри обаче заявиха, че това не е достатъчно и призоваха за повече контрол при разпределянето на средствата, защото те невинаги се използват по предназначение.

По време на правителственото заседание Борисов нареди на Ананиев да следи как се изразходват парите: „Да не стане така, както имаше сигнали в някакви болници, директорите да ги дадат за ДМС (допълнително материално стимулиране) и да не стигнат до сестрите“.

Министърът обясни, че предстои изготвяне на нова методика за разпределение на средствата за медицинските специалисти.

Медицински сестри на протест
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG