Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обама призова американците да отхвърлят лидери, разпалващи омраза


Барак Обама
Барак Обама

Бившият американски президент Барак Обама призова американците да отхвърлят езика, който подхранва омразата и расизма на “някои от техните лидери”.

Би Би Си отбелязва, че демократът не назовава никого конкретно, но изявлението му идва, след като президентът Тръмп се опита да отклони критиките, че антиимигрантската му реторика подхранва насилието. В своя реч преди ден Тръмп осъди омразата и бялото надмощие. Той говори, след като 31 души загинаха при масови престрелки в Тексас и Охайо.

Докато беше президент, Барак Обама неуспешно опитваше да ограничи достъпа до оръжия в САЩ, отбелязва Би Би Си с уточнението, че той се е въздържал да коментира противоречивата реторика на Тръмп.

“Трябва да отхвърляме езика на някои от нашите лидери. Език, който подхранва климата на страх и омраза или кара расистките настроения да изглеждат нормални. И лидери, които демонизират тези, които не приличат на нас, или предполагат, че други хора, включително имигранти, заплашват начина ни на живот или се отнасят към други като подчовеци или предполагат, че Америка принадлежи само на един определен тип хора “, каза той.

“Това няма място в нашата политика и в нашия обществен живот”, допълни Обама, призовавайки американците от “всяка религия, партия и раса” да го заявят открито.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG