Връзки за достъпност

Извънредни новини

Методи Лалов може да се кандидатира за кмет на София


Бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов, който миналата седмица обяви, че напуска съдебната система, не изключва възможността да се кандидатира за кмет на София. Това обяви самият той в интервю за бТВ. По думите му, за да реализира тази си идея, "някой трябва да му се довери и да го подкрепи".

Преди дни Лалов подаде оставката си пред Висшия съдебен съвет, като уточни, че "честта и достойнството не му позволяват да наблюдава как съдебната власт прави поредната крачка към своята гибел", визирайки кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, която остана без алтернатива.

Той разкритикува и решението на бившия председател на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, който след подадената оставка от поста се върна на работа в специализираната прокуратура.

"Това е ирония. Той не успя да изчисти името си, но се връща в прокуратурата, за да внася обвинителни актове", коментира Лалов.

"Не напускам системата, за да се откажа от битката за промяната в нея. Виждам, че такава с работа вътре е невъзможна. Колко съдии и прокурори казват за проблемите в съдебната системата? Единици са тези, които няколко години говорят едно и също. Гласът на тези, които разграждат съдебната система, е много по-силен. Това е гласът на тези, които ежедневно нарушават принципа на разделение на властите", каза Лалов, припомняйки изказване на Иван Гешев.

Той се върна назад и с още едно изявление, но на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров, "който тръбеше от ВСС, че е недопустимо да се четат сайтове на хора, които са обвиняеми".

"Обвиняемите са невинни до доказване на противното. Когато един юрист си позволява да говори по този начин, показва, че не уважава правните принципи. Публичната власт не може да превръща съдебния процес в назидание и в театър пред хората", смята Методи Лалов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG