Връзки за достъпност

Извънредни новини

Посолството на САЩ: F-16 ще намали зависимостта на България от Русия


Джъстин Фридман, шарже д'афер на САЩ в България
Джъстин Фридман, шарже д'афер на САЩ в България

"Със закупуването на изтребители от такъв съвременен модел на F-16 България ще стане още по-надежден партньор, ще намали зависимостта от руски военни съоръжения и ще допринесе за укрепване на регионалната и националната си сигурност."

Tова обяви на пресконференция Джъстин Фридман, шарже д'афер на САЩ в България, съобщава “Дневник“.

През юли Народното събрание гласува договорите за закупуване на осем изтребителя F-16 Block 70. Според офертата, която е валидна до 5 септември, страната ни трябва да преведе 1.256 млрд. долара. Очаква се решение на Конгреса, с което САЩ ще поемат между 46 и 60 млн. долара, което би намалило цената.

В отговор на критиките на президента Румен Радев, че се правят компромиси с оборудването и обучението, Джъстин Фридман заяви, че "пакетът отговаря на нуждите на България за мисиите, които тя изпълнява". Той очаква до дни парите да са преведени по сметката на Федералния резерв в Ню Йорк.

Джим Робинсън, директор на "Международно бизнес развитие за F16 в компанията производител "Локхийд Мартин", пък коментира, че никоя от способностите не е спестена или пропусната и България ще получи четвърто поколение боен самолет.

Попитан дали изтребителите ще бъдат оборудвани с т.нар. умни бомби, той допълни: "Частта от пакета по отношение на въоръженията не попада в обхвата на нашия допуск до информация. Но като производител мога да кажа, че F-16 може да носи всякакъв вид въоръжения".

Най-вероятно изтребителите F-16 ще бъдат в авиобаза "Граф Игнатиево", а поддръжката им ще се извършва в завода "Авионамс" . На въпрос дали САЩ ще подпомогне модернизацията на радарите, участниците в пресконференцията казаха, че натовските сили ползват сегашната радарна система, а е решение на българското правителство дали ще поиска подкрепа.

На въпрос колко по-евтино ще бъде евентуалното закупуване на още осем изтребителя Джим Робинсън отговори: "Значително". И обясни, че в цената няма да влизат оборудване, въоръжения, поддръжка и обучение, тъй като те вече ще са заплатени с първата поръчка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG