Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската прокуратура иска съдът да отнеме дете от родителите му, защото го завели на протест


По време на последния протест в Москва в събота полицията задържа над 800 души
По време на последния протест в Москва в събота полицията задържа над 800 души

Прокуратурата в Москва поиска от съда да лиши от родителски права семейство, което отишло на протестите от 27 юли с малкото си момченце.

Според сайта на руското държавно обвинение по време на неразрешения митинг родителите го предали на друг човек, "което подложило на опасност здравето и живота на момчето и предизвикало причиняване на физическа и морална вреда", съобщава "Дневник".

Макар руската Конституция да защитава свободата на събирания и протести, от прокуратурата изтъкват като довод това, че бащата нямал право на глас в московските местни избори, тъй като имал само временна регистрация.

Момиче от Подмосковието, което стана известно в медии и социални мрежи със снимка, на която чете Конституцията на строени полицаи, коментира: "Да, вярно, изборите не ме засягат, но всяка несправедливост ме засяга."

Московската прокуратура казва още, че родителите "са злоупотребили с родителските си права в ущърб на интересите на сина им". Започнати са проверки и на други протестирали с децата си на 27 юли и 3 август. По време на първия протест бяха задържани със сила около 1400 души, а седмица по-късно в московските арести попаднаха над 800 протестиращи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG