Връзки за достъпност

Извънредни новини

България получава 2,9 млн. евро ЕК за борбата с чумата и иска още 11 млн. за компенсации на ферми


Министър Десислава Танева и еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис
Министър Десислава Танева и еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис

България ще получи 2,9 млн. евро финансова помощ от Европейската комисия (ЕК), които ще бъдат използвани за лабораторно оборудване, извършване на проби и превенция на африканската чума. Това обяви земеделският министър Десислава Танева след срещата си еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис, като добави, че правителството е поискало и 11 млн. евро за компенсация на вече ликвидирани огнища на чумата в свинекомплексите.

„Ние изпратихме и по реда за спешна помощ искане за 11 милиона евро, към 31 юли, сума очаквана, прогнозна, по повод обезщетенията на евтаназираните свине в огнищата в свинекомплексите”, каза министър Танева, като добави, че решението на ЕК се очаква до месц. Според нея сумата може да претърпи корекции.

Вчера пред БНР д-р Александра Митева от Българската агенция по безопасност на храните съобщи, че 80 хиляди прасета в индустриалните свинеферми са били умъртвени, а общата бройка на животните, които трябва да се премахнат, е 126 хиляди. Мерките за превантивно умъртвяване на домашните прасета са въведени в 23 области, но според д-р Митева досега нито едно прасе от личните стопанства на хората не е било засегнато от тях.

По време на срещата си с министър Танева във вторник, комисар Андрюкайтис подчерта, че компенсация и подкрепа са предвидени само за големите свинекомплекси. Въпреки това, заради доброволното ликвидиране на свине в лични стопанства, той заяви, че е предложен план за подкрепа и на тези стопанства, която е свързана с изграждане на биосигурност във фермите.

„Ситуацията с чумата в България е много сериозна и аз призовавам въпросът да не се политизира”, каза още Андрюкайтис.

През септември от ЕК ще бъде извършена проверка от комисия, чиято цел ще бъде да установи направеното от България по отношение на борбата с чумата. От този одит до голяма степен ще зависи и бъдещата финансова подкрепа от страна на комисията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG