Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нека си горят". Пожарите в Сибир вече са на площ почти колкото половин България


Красноярск, Русия, 4 август 2019 г.
Красноярск, Русия, 4 август 2019 г.

Пожари в тайгата в Сибир се случват често в този сезон. Размерите на огнената стихия тази година обаче са безпрецедентни. Вредните емисии от огъня за няколко дни се равняват на емисиите, отделени от 36 милиона коли за една година.

Колко голям е пожарът и какво гори?

Въпреки опитите на пожарникарите, военновъздушните сили и доброволците огънят все още не е потушен. От “Грийнпийс” обявиха, че в понеделник засегнатата площ е била 4,3 милиона хектара, а във вторник - 4,5 милиона хектара - предимно гори. Пожарът се разраства. Става дума за площ почти колкото половин България. В гасенето участват близо 4000 души.

В неделя руското министерство на отбраната обяви, че намесата на самолети и хеликоптери е довела до потушаването на пожарите на площ 753 хиляди хектара.

Сателитни снимки на НАСА също показват, че на някои места пожарът се разраства.

Възможна ли е била по-ранна реакция?

Властите понесоха остри критики за решението да оставят пожарите да горят, тъй като се намират в отдалечени райони. Екоексперти предупредиха, че вероятно ситуацията ще се влоши през следващите две седмици заради времето.

Въпреки че димът вече не се насочва към големите сибирски градове, все още има опасност да засегне отдалечените селища в региона. Според “Грийнпийс” повече от 90% от пожарите в Русия горят в така наречената контролна зона - отдалечени местности, където властите не са задължени да гасят. От организацията настояват страната да преразгледа този статут, защото “пожарът би могъл да бъде овладян в много по-ранна фаза”, което значително би намалило площта, на която се разпространява, пушека и отделеното количество въглероден двуокис.

Снимка от самолет, Красноярск, Русия
Снимка от самолет, Красноярск, Русия

Колко хора са засегнати?

По официална информация на властите - стотици. Президентът Владимир Путин нареди на армията да се включи в гасенето. "Стотици за засегнати заради пушека”, обяви зам.-министърът на извънредните ситуации Александър Чуприян, цитиран от Евронюз.

Въпреки че екологични организации обявиха, че ситуацията представлява “екологична катастрофа”, руските власти предприеха по-различен подход. Миналата седмица руската агенция за горите обяви, че пожарът не представлява заплаха за населените места и стопанства.

"Фактът, че това е често срещан природен феномен, прави борбата с огъня безсмислена, а на места и опасна”, обяви областният управител на Красноярск Александър Ус.

Какво е причинило пожарите?

Към момента няма ясна и категорична причина. Според прокуратурата обче огромните пожари са запалени умишлено. Разследващите твърдят, че огънят е запален, за да се прикрият следи от незаконна сеч.

Ръководителят на руската метеорологична служба Максим Яковенко обяви, че според него глобалните климатични промени са причина за горските пожари, изпепеляващи големи територии в Сибир и руския Далечен Изток.

Според Световната метеорологична организация юни е бил най-горещият юни откакто съществува измерване на температурите.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG