Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски помоли по телефона Путин "да повлияе" на сепаратистите в Донбас


Володимир Зелнски
Володимир Зелнски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е позвънил на президента на Русия Владимир Путин и го е помолил да повлияе на сепаратистите в Донбас. Украинският държавен глава съобщи за този разговор след спешно заседание на командването на армията. То бе свикано от Зеленски заради поредното изостряне на ситуацията в района. Вчера четирима украински войници бяха убити от обстрел, идващ от страната на сепаратистите.

„Тази сутрин разговарях с Путин и му казах, че това (смъртта на войниците – б.р.) не ни доближава до мира. Помолих го да повлияе на другата страна, за да прекратят убийствата на наши хора“, каза Зеленски, цитиран от РБК „Украйна“.

На 21 юни в източна Украйна беше обявено поредното примирие. И двете страни обаче продължават да се обвиняват взаимно в стрелба. Заради поредното изостряне на ситуацията, Зеленски каза, че може да отмени пътуването си до Турция. Украинският президент също обяви, че е обсъдил темата с президента на Франция Еманюел Макрон и канцлера на Германия Ангела Меркел.

По-късно ТАСС цитира позиция и на Кремъл, според която Владимир Путин е призовал украинския си колега Володимир Зеленски "да спре обстрелите на населените места в Донбас от Въоръжените сили на Украйна, които водят до гибелта на мирни жители".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG