Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бившият президент на Киргизстан посрещна с оръжие дошлите да го арестуват полицаи


През нощта в част от комплекса “Кой-Таш”, атакуван от специалните части, е избухнал пожар, който по-късно е бил потушен.
През нощта в част от комплекса “Кой-Таш”, атакуван от специалните части, е избухнал пожар, който по-късно е бил потушен.

Киргизките спецчасти се изтеглиха рано тази сутрин след неуспешна операция за задържането на бившия президент на страната Алмазбек Атамбаев.

След продължили цяла нощ преговори командосите получиха заповед за оттегляне от позициите край резиденцията на Атамбаев в село Кой-Таш, след като неговите поддръжници са обещали да освободят държаните за заложници шестима служители на специалните части.

Драмата започна вчера, когато силите за сигурност пристигнали в резиденцията на Атамбаев, в околностите на столицата Бишкек, за да го арестуват по разследване за корупция.

Там ги очаквали поддръжници на бившия президент, които открили огън. Един полицай е убит, а поне 45 души са ранени след започналата престрелка. Шестима командоси са взети за заложници.

Според министерството на здравеопазването поне 15 от ранените са служители на полицията. Сред тях е шефът на регионалната полиция в Чуй, който е в критично състояние след нанесените по главата му рани от хвърлените от поддръжниците на бившия президент камъни.

Радио Свобода съобщава, че токът в селото е прекъснат, а достъпът до телефон и интернет е откъслечен.

Самият Атамбаев през нощта направи изявление, излъчено по една от местните телевизии, в което заявява, че арестът му е незаконен. Той съобщи, че властите са отхвърлили предложението му да отговори писмено на въпросите на следователите.

Министерството на вътрешните работи отрича при атаката да е използвано оръжие, макар от разпространени в социалните медии видеозаписи да се чуват изстрели. Според вътрешното министерство при атаката са използвани само гумени куршуми.

Операцията по задържането на Атамбаев е разпоредена от зам.-министъра на вътрешните работи Мирлан Каниметов след отказа на бившия президент да се яви за разпит.

Президентът на Киргизстан Соронбей Женбеков съобщи, че прекъсва отпуската си и свиква за днес извънредно заседание на Съвета за национална сигурност.

В края на юни Киргизият парламент отне имунитета на Атамбаев като бивш държавен глава. Оттогава той три пъти е отказвал да се яви на разпит по разследване за корупция, злоупотреба с власт и незаконно забогатяване. Атамбаев отрича обвиненията като твърди, че те са политически мотивирани.

Преди месец той се е преместил в почивния комплекс “Кой-Таш”, който е негова собственост.

Алмазбек Атамбаев е президент на Киргизстан между 2011 и 2017 година. Той подкрепи кандидатурата на Сооронбай Женебеков на последните избори, но след смяната на властта Социалдемократическата партия, в която и двамата членуват, се разцепи на поддръжници и противници на бившия и на настоящия президенти. През последните месеци Женебеков и Атамбаев си размениха публично обвинения в некомпетентност и непрофесионализъм.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG