Връзки за достъпност

Извънредни новини

Собствениците на бензиностанции се оплакаха на ЕК от новите касови бележки


Българската петролна и газова асоциация подаде сигнал до Европейската комисия за нарушаване на правилата на конкуренцията в ЕС
Българската петролна и газова асоциация подаде сигнал до Европейската комисия за нарушаване на правилата на конкуренцията в ЕС

Браншовата организация на собствениците на бензиностанции в България изпрати писмо до Европейската комисия, в което се противопоставя на новите изисквания за касовите бележки, въведени от правителството. Те трябва да влязат в сила за тях на 30 септември и ги задължават да посочват данни за размера на ДДС, акциз, покупна и продажна цена на горивата във всяка касова бележка.

В писмото, адресирано до европейския комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер, Българската петролна и газова асоциация (БПГА) се противопоставя на изискването на бележката да се изписва цената, на която бензиностанцията е купила горивото от производителя или вносителя, т нар. “покупна цена”.

Според асоциацията тя е търговска тайна и би нарушила принципите на конкуренция, които са в основата на европейския свободен пазар и са гарантирани от международното право”.

Осветляването на подобна информация би могло да доведе до изкривяване на конкуренцията между търговските оператори, което не е в полза нито на потребителите, нито на търговците и на българската икономика като цяло, пишат от организацията. Според тях въвеждането на подобно правило би засегнало не само нашия пазар, но и търговията с горива в Европейския съюз, тъй като множество европейски фирми извършват вътрешнообщностни доставки у нас.

На практика обявяването на покупната цена не носи допълнителна информация за потребителите, тъй като в нея не са включени редица разходи, които правят компаниите, обясняват още от Българската петролна и газова асоциация.

Новите изисквания за касовите бележки влизат в сила за бензиностанциите на 30 септември, след като Министерството на финансиите им даде отсрочка от 6 месеца, за да се подготвят за прилагането й.

Миналият месец ръководството на Асоциацията се е срещнало и с представители на дипломатически мисии у нас, за да ги предупреди за евентуалните негативни последствия, съобщава БНР.

Ако прецени сигнала за основателен, Европейската комисия може да започне разследване за спазването на правилата на свободна конкуренция. Евентуално разследване не спира изпълнението на законодателство. При заключение за нарушаване на европейското право, Комисията може да наложи финансови санкции.

Министерството на финансите промени наредбата за касовите апарати миналата година. С нея търговците бяха задължени да изпращат в реално време в НАП информация за извършените от тях продажби. Въведен беше електронен фискален бон за електронните продажби.

Допълнителните изисквания за бензиностанциите бяха въведени като мярка срещу спекулативно поскъпване на горивата след протестите на много места в страната срещу високите цени през миналата година. В БПГА членуват всички големи продавачи на горива у нас, включително “Петрол”, “Шел”, “Лукойл”, OMV, “Еко” и др.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG