Връзки за достъпност

Извънредни новини

Близо 700 нелегални работници арестувани в САЩ при операция на миграционните власти


Нелегални имигранти от Мексико малко, след като са пресекли границата със САЩ при Ел Пасо, Тексас
Нелегални имигранти от Мексико малко, след като са пресекли границата със САЩ при Ел Пасо, Тексас

Имиграционните власти на САЩ арестуваха близо 700 души в седем завода за преработка на селскостопански продукция в щата Мисисипи в сряда, в една от най-големите операции в производствени обекти в страната.

Според изявление на имиграционната служба в рамките на наказателното разследване са задържани са 680 души, работили нелегално във фарбиките и са иззети документи.

Част от задържаните ще бъдат освободени по "хуманитарни причини" и ще се явят в имиграционния съд в САЩ, посочва в изявление американската прокуратура на Южния окръг на Мисисипи. Други ще бъдат транспортирани до арест на имиграционната служба в Йена, Луизиана.

Видеоклип, разпространен от миграционните власти, показва автобуси, пристигащи в птицекланица в Кантон, където агенти търсят работници и проверяват техните документи за самоличност. Ръцете на част от работниците са вързани със свински опашки.

Националността на арестуваните работници не се съобщава, но консулството на Мексико е информирало Ройтерс, че пътува към мястото, за да окаже помощ на своите граждани.

През 2008 г. при подобна операция бяха задържани 300 работници в предприятие за разфасоване на месо в Поствил, Айова. По време на администрацията на бившия президент Барак Обама миграционната служба даде приоритет на арестите на хора, които вече са били депортирани или представляват риск за обществената безопасност, припомня Ройтерс.

Президентът Доналд Тръмп обаче превърна разбиването на нелегалната имиграция в основата на своето управление и имиграционната агенция значително активизира дейността си след встъпването му в длъжност през януари 2017 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG