Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ и пет страни от ЕС призоваха Русия да изтегли войските си от територията на Грузия


След края на петдневната война Абхазия и Южна Осетия обявиха независимостт, подкрепена от Русия
След края на петдневната война Абхазия и Южна Осетия обявиха независимостт, подкрепена от Русия

САЩ, Белгия, Естония, Франция, Германия, Полша и Великобритания поискаха от Русия да оттегли военните си части от завзетите от Грузия територии по време на петдневната война между двете страни. Повод за призива стана 11-тата годишнина от войната в регионите на Абхазия и Южна Осетия.

В съвместна декларация посланиците в ООН на САЩ и петте европейски страни изказаха подкрепа за териториалната цялост, независимостта и суверенитета на Грузия. Отделно от това американският Държавен департамент призова Русия да отмени признаването на т. нар. "независимост“ на двата региона, добавяйки, че работата на САЩ в региона няма да спре докато не бъде прекратена руската окупация на „суверенната територия на Грузия“.

През 2002 г. Русия започна да дава гражданства на жителите на Абхазия и Южна Осетия, което увеличи дела на населението, притежаващо руски паспорти от 20 на повече от 85 процента.

През август 2008 г. Русия обяви война на Грузия под предтекст, че е необходимо да изпрати свои военни в защита на населението в двата региона.

Тогавашният президент на Грузия Михаил Саакашвили, стремящ се да засили връзките със Запада, разпореди офанзива за връщането на Южна Осетия, оправдавайки действията си с провокация от страна на Русия и сепаратистите.

Контра-офанзивата на руските войски обаче доведе до завземането на цяла Южна Осетия и навлизане дълбоко в грузинска територия.

В крайна сметка след края на войната двете области обявиха независимост от Тбилиси, но продължават да са признати от много малък брой държави.

В декларацията си САЩ и европейските страни изказват притеснение, че продължащото засилено военно присъствие на Русия в регионите само засилва дестабилизацията на Грузия и съседите й. Те също така призовават Москва да спази клаузите от 2008 г., според които руските части са длъжни да се изтеглят до позициите, които са държали преди началото на сблъсъците.

От своя страна посланника на Русия в ООН Дмитрий Полянски обвини Тбилиси и „западните й подръжници“ в създаване на истерия срещу страната му „насищане на региона с оръжие и безцеремонно придърпване на Грузия към НАТО“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG