Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гърция премахна забрана за влизането на полицаи в университетите


Кадър протести срещу гръцкото правителство през 2018 г.
Кадър протести срещу гръцкото правителство през 2018 г.

Гръцките депутати отмениха ограниченията за влизането на полицията в университети, съобщи Ройтерс. Това е едно от първите решения на правителтвото на консервативната Нова Демокрация, а темата за обществената безопасност бе сред водещите в кампанията на избрания за министър-председател Кириакос Мицотакис.

„Ние не искаме полицията в университетите. Искаме обаче да се отървем от онези с качулките, които налагат тормоз над студентите“, каза пред парламента Мицотакис, говорейки за представители на анархистите. Според консерваторите забраната за полицейско присъствие в учебните заведения е надживяла целта си, а от нея се възползват криминално проявени. Много преподаватели се оплакват от агресия и продажба на наркотици, която дори не е прикрита.

Решението предизвика реакцията на доскорошния премиер и лидер на опозиционната лява партия Сириза Алексис Ципрас, който заяви, че това е опит да бъде подкопан авторитета на гръцките университети.

„Нова Демокрация винаги е следвала тази линия на постепенно привитизиране на университетите“, каза още той.

През 1982 г. Гърция въвежда закон във връзка със събитията от 1973 г., когато на власт е военната хунта. На 17 ноември, няколко дни след началото на студентски бунт, танк влиза в Политехническия университет в Атина. В следствие на инцидентите и опита за потушаване на недоволството загиват близо 40 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG