Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фандъкова, Манолова, Лалов, Бонев и всички други, които искат да станат кмет на София


Омбудсманът Мая Манолова би приела подкрепа за кметската си кандидатура в София от всякакви формации, без расистки, а съдията Методи Лалов напусна съдебната система и обяви, че може да се включи в надпреварата за столицата. Така научихме за две от подготвяните кандидатури за кмет на София.

Малко повече от месец преди официалния старт на предизборната кампания картината изглежда така - това ще са местните избори на коалициите. Към тях се очаква да при​бегне дори и ГЕРБ, които по традиция търсеха партньорство с други партии чак за балотажите, а на първия тур играеха сами.

"Няма да признаем грешки в София"

Най-голямо е любопитството за битката в София. "Загуба на столицата е равносилна на загуба на Европейските избори", казва член на ръководството на ГЕРБ пред Свободна Европа. А от думите му става ясно, че за най-големия град в България партията му има две алтернативи: "Или трябва да признаем, че сме се провалили и да оттеглим Йорданка Фандъкова, заменяйки я с друга номинация. Или трябва да продължим да играем с нея. Признаването на грешка в една толкова изнервена ситуация, като сегашната, би било грешка", смятат от ГЕРБ.

И затова отбелязват, че най-вероятно Фандъкова ще се кандидатира за нов мандат в града. "Нали се покаяхме вече за Пловдив, не може за всички градове", смятат в ръководството на формацията.

Парадоксът "Манолова – БСП"

Срещу Фандъкова почти сигурно ще се изправи общественият защитник и бивш депутат от БСП Мая Манолова, за чиято кандидатура се говори още от преди европейските избори. Омбудсманът не иска да бъде издигната от социалистическата партия, в която тя членуваше преди да заеме поста. "Мая настоява да бъде подкрепена от Инициативен комитет и БСП да е в него", разказват от "Позитано" 20. Досега самата Манолова избягваше темата и не отговаряше конкретно на въпроси дали ще се кандидатира, но в първата седмица на август даде ясни сигнали, че това по-скоро ще се случи. Основната й идея е да стигне до втори тур срещу Фандъкова и тогава, освен подкрепата за нея от БСП, да получи гласовете и на десницата. "Ние няма как да кажем – подкрепете Мая Манолова. Все пак тя беше активна по време на Орешарски. Може да се надява да получи нашите гласове, но и да гласува някой десен за нея – това ще е негово решение, а ние няма да призоваваме нашите избиратели, ако се стигне до балотаж Манолова – Фандъкова", коментират от Демократична България.

"При Манолова проблемът по-скоро е, че подкрепата, която ще получи от БСП, й сваля процентите от една страна, а без БСП, ако играе самостоятелно, процентите й са твърде ниски, за да достигне до втори тур", обясняват от "Позитано".

В БСП са наясно, че "играе" ли Мая Манолова за кметския пост, е напълно безпредметно те да издигат кандидат, защото тя ще отнеме от левия вот.

"Намираме се в патова ситуация – и ние, и Мая. Не можем един без друг, а можем само да понасяме загуби един от друг", смятат социалисти.

"Демократична България" и Борис Бонев

Очаква се коалицията "Демократична България" да обяви официално кандидата си до края на настоящата седмица. Според запознати трите партии в коалицията избират за свой кандидат между бившия съдия Методи Лалов и председателя на Камарата на архитектите в България, арх. Борислав Игнатов.

Първоначално се смяташе, че Лалов е почти сигурен кандидат, като догадки в тази посока се появиха веднага след като той обяви в телевизионно интервю, че обмисля да се впусне в надпреварата за София. Официална позиция по темата няма. Представители на коалицията уточняват, че все още не е взето политическо решение дали Игнатов или Лалов ще бъде издигнат за кмет, но със сигурност "и двамата ще участват в изборите".

Целта на кандидата на "Демократична България" е като на Манолова - достигане до балотаж срещу кандидата на ГЕРБ.

Участие в изборите заяви и гражданската инициатива "Спаси София", която подкрепи независимия кандидат Борис Бонев. И кандидатът на "Демократична България", и Мая Манолова биха разчитали на този "протестен вот", ако достигнат до втория тур. Засега не са публикувани данни от проучвания за потенциала на "Спаси София". Едно обаче е сигурно – на първи тур кандидатът на "Демократична България" и Борис Бонев ще се борят за един и същи електорат.

Все още не е известна и стратегията на ВМРО. По неофициална информация от партията те са получили оферта от ГЕРБ да се явят заедно на изборите и да подкрепят Йорданка Фандъкова. "Подобна идея не смятам, че би била сполучлива, защото кандидат-кметът дърпа, условно казано, напред и листата със съветници. Без собствен кандидат е сложно да събереш подкрепа за листа", обясняват от ВМРО. Те вече са били търсени и от Мая Манолова за "принципна" подкрепа след първи тур.

Без Цветанов и с коалиции

Особеното на тези избори за ГЕРБ е намерението да търси местни коалиции. "Досега партнирахме на втори тур с приятелски партии. На тези избори обаче се обмисля да издигаме общи кандидати. Говорим с ВМРО, с НФСБ, със СДС", казват от формацията. И припомнят, че Борисов е напълно наясно, че на тези местни избори "може и да не се явява срещу Цветанов, но със сигурност се явява без него".

Ето защо ГЕРБ обмисля партньорства в Русе, както и в Пловдив и Благоевград. "Съвсем вероятно е в по-малките градове също да сме в коалиции, но това ще се решава в края на август", обясняват запознати.

Очаква се коалиции да търсят и БСП, като основният спор в левицата засега е какви кандидати да издигнат. "Навсякъде търсем модел тип Румен Радев – да не е съвсем партийно лице, да може да обедини протестен вот. Но не можем да открием такива хора, познати по места", твърдят социалистите. Другата им възможна алтернатива била да издигат за кметове депутати от левицата, защото "ако не друго, поне са разпознаваеми повече от обикновени партийци".

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG