Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия спря 35 млн. евро за Бразилия заради обезлесяването на Амазония


Въздушна снимка от обезлесяването на Амазония
Въздушна снимка от обезлесяването на Амазония

Германия спря финансиране в размер на 35 млн. евро за Бразилия, предвидено по проекти за опазването на горите в Амазония, предаде Ройтерс.

Действието е продиктувано от „силната тревога заради увеличаващото се обезлесяване в бразилска Амазония“, гласи коментар на немското посолство в латиноамериканската страна пред местен вестник. Все пак от мисията съобщават, че спрените средства се отнасят до нови проекти и няма да се отразят на „Фонда за Амазония“, в който Германия играе ключова роля.

По данни на бразилския Национален институт за космически изследвания обезлесяването в тропическите гори на страната се е увеличило с 67% в първите 7 месеца на 2019 г. Само през юли бе отчетено унищожаването на 2255 квадратни километра от Амазонската гора, което се равнява на почти цялата територия на Люксембург.

Крайнодесният президент Жаир Болсонаро, бивш капитан в бразилската армия, не веднъж е изказвал скиптични оценки по отношение на въпросите за околната среда. Позицията му е, че горите в Амазония са ресурс, притежаван от Бразилия и бразилците трябва да решат какво да правят с него. На въпрос за решението на Германия, Болсонаро заяви, че „Бразилия не се нуждае от това“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG