Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бизнесмен се отказа от дело за клевета срещу Елена Йончева за "т.нар. къща в Барселона"


Избраната за евродепутат от листата на БСП Елена Йончева
Избраната за евродепутат от листата на БСП Елена Йончева

Софийският градски съд (СГС) е прекратил делото за клевета, заведено от бизнесмена Иван Саздов срещу евродепутата от БСП Елена Йончева, съобщи пресцентъра на институцията.

Причината е, че жалбоподателят така и не е платил държавната такса от 40 000 лева, която се равнява на 4% от размера на иска му. Така, на практика, Саздов се отказва от претенциите си към Йончева.

В край на май бизнесменът заведе граждански иск в размер на 1 млн. лева, след като седмица по-рано Йончева внесе в прокуратурата сигнали с документи за прехвърляне на фирми на братовчед на Бойко Борисов, в които се споменава името на Саздов.

В част от сигналите Саздов бе споменат като представляващ офшорна фирма, за която се твърди, че е превела 1.7 млн. евро по сметка на друга фирма, представлявана от Борислава Йовчева, а по-късно и от баща ѝ, припомня "Дневник".

Името на Йовчева се свързва с къща в Барселона, която бе спомената за пръв път в серията аудио записи, добили популярност като "Яневагейт". В тях се чуваше как бившата шефка на СГС Владимира Янева прави връзка между покупката на къщата и премиера Борисов.

"След изборите ще има съвършено нова политическа обстановка. Хората ще започнат да говорят за корупцията, за рекета над бизнеса, за това как са притискани журналисти, например да не разследват казуса с т.нар. къща в Барселона. Ще започне да излиза наяве реалната обстановка в България", коментира пред Свободна Европа непосредствено преди европейския вот самата Йончева.

Иван Саздов е основател на тенис клуб "Банкя" и е част от инициативния комитет, който издигна Бойко Борисов за кмет още през 2005 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG