Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов и Медведев обсъдиха АЕЦ "Белене" седмица преди края на процедурата за инвеститор


Българският премиер Бойко Борисов с руския му колега Дмитрий Медведев
Българският премиер Бойко Борисов с руския му колега Дмитрий Медведев

Премиерът Бойко Борисов обсъди с руския си колега Дмитрий Медведев изграждането на атомната електроцентрала в Белене, седмица преди изтичането на крайния срок за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор.

Българското правителство събира предложения до 19 август, а руската държавна корпорация "Росатом" е един от потенциалните участници в нея. Борисов и Медведев разговаряха в туркменистанския курорт Аваза, където се провежда първият Икономически форум за Каспийския регион.

"В региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста електроенергия на достъпни цени, отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката. В този смисъл АЕЦ "Белене" може да се превърне именно в такъв електроизточник за региона", заявил Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

В края на юли премиерът на Русия Дмитрий Медведев потвърди пред председателя на Народното събрание Цвета Караянчева в Москва, че "Росатом" ще участва в процедурата за АЕЦ "Белене".

От съобщението на правителствената пресслужба става ясно още, че акцент в разговора на Борисов и Медведев е била именно енергетиката. Коментирани са и газовите проекти, като българският премиер е заявил, че "диверсификацията е важен елемент за гарантирането на сигурността на газовите доставки в ЕС". Той е запознал Медведев с напредъка в изграждането на интерконекторните връзки с Румъния, Гърция и Сърбия, както и на газоразпределителния център "Балкан".

Борисов е единственият европейски лидер, участващ в първото издание на Икономическия форум за Каспийския регион. Като други приоритетни области на сътрудничество между България и Русия, българският премиер е посочил икономиката, туризма, транспорта, образованието, науката, културата и социалната политика.

Руските информационни агенции не съобщават подробности за енергийните проекти, обсъдени от Борисов и Медведев. ТАСС и РИА-Новости споменават само за регионалните проекти, които Москва смята да развие в Каспийско и Черно море.

Според ТАСС Борисов е заявил, че участието на Медведев на Икономическия форум за Каспийския регион, гарантира успех на инициативата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG