Връзки за достъпност

Извънредни новини

България преведе на САЩ цялата сума за осемте F-16


Новите самолети за българската армия трябва да пристигнат до 2023 г

България преведе цялата сума от 1.256 милиарда долара за закупуването на осем нови изстребителя F-16 Block 70. Министерството на отбраната съобщи в понеделник, че е наредило превода още миналия четвъртък до американската Агенция за подпомагане в областта на сигурността (Defence Security Cooperation Agency - DSCA).

С тази стъпка българската страна е изпълнила ангажимента си по договорите, сключени по проекта за придобиване на нов тип боен самолет за българските ВВС и започва тяхното изпълнение.

Народното събрание ратифицира договорите за покупката на самолетите, въоръжение към тях и поддръжката им на 26 юли, след като отхвърли ветото на президента Румен Радев, оспорващ високата им цена и липсата на национален консенсус. Преди това парламентът промени държавния бюджет, за да увеличи разходите, като бюджетният дефицит ще скочи от 400 млн. на 2.228 млрд. лева.

Депозираните в DSCA средства ще се използват от Агенцията за извършване на плащания в хода на изпълнението на договорите с производителите. Очаква се самолетите да са готови през 2023 г.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG