Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво губи Европа от търговската война между Китай и САЩ


Китайските инвестиции в ЕС показват стабилна тенденция на спад
Китайските инвестиции в ЕС показват стабилна тенденция на спад

С около 80% са спаднали китайските инвестиции в ЕС от началото на годината. Това сочи публикуваният в понеделник шестмесечен анализ на консултантския гигант "Ърнест и Янг", цитиран от ДПА.

За първото полугодие Китай е инвестирал едва 2.4 млрд. долара в европейски компании, включително 81 придобивания и покупки на акции, уточнява "Ърнест и Янг", отбелязвайки, че в повечето случаи става дума за малки сделки. За сравнение през миналата година преките инвестиции от Китай в ЕС възлизат на 16 млрд. долара - далеч от рекордната 2016 г., когато те стигнаха 85 млрд. долара.

Според проучването Китай не е правил придобивания в Германия и от началото на годината е инвестирал само 505 млн. долара в германски компании. През 2018 г. най-голямата азиатска икономика инвестира 10 млрд. долара в най-голямата европейска икономика.

От "Ърнест и Янг" смятат, че продължаващият търговски конфликт между САЩ и Китай, който причини забавяне на китайската икономика, е основната причина за резкия спад.

По данни на Би Би Си 9.5% от европейските компании са собственост на юридически и физически лица от Китай, Хонконг или Макао, а 29% имат американски или канадски собственици.

Китайските инвестиции се сблъскват с все повече притеснения в Европа. В Германия, например, правителството не позволи на държавния мрежов оператор "Ес Джи Си Си" (SGCC) да получи достъп до електроснабдяването на страната миналото лято. Освен това през декември Германия затегна регулацията за придобиване на акции от чуждестранни в местни компании. Според новите правила правителството може да наложи вето на чуждестранно придобиване на над 10% от фирмена собственост от съображения за защита на националната сигурност.

Подобно на лъскав Мерцедес, притиснат между два товарни камиона, европейската икономика без съмнение понася ударите на търговския конфликт между САЩ и Китай, пише и Асошиейтед прес.

Равносметката за нанесените щети от търговския сблъсък между Вашингтон и Пекин тази седмица може да се окаже болезнено висока, ако данните за растежа, които ще бъдат обявени в сряда, покажат, че двигателят на европейската икономика - Германия, отчита застой или свиване.

Ако търговските войни ескалират с по-високи мита върху европейските автомобили, то картината може да изглежда дори още по-зле.

Почти половината от германската икономика - 47%, според оценката на Световната банка, се основава на търговията, тъй като германските компании имат водеща роля на световните пазари за луксозни автомобили и комплексни промишлени машини.

Веригите за доставки от Германия се разпростират също така до съседните страни и често приходите на Берлин се инвестират в заводи на места като Словакия, Унгария и Полша. Когато търговията процъфтява, това е добре за Германия и Европа, но означава също и че Берлин е много по-уязвим към забавянето в световната търговия на стоки и услуги, отколкото по-малко отворените икономики като Португалия и Франция.

Германия "произвежда" много лоши икономически данни от седмици: годишен спад от 8% на износа през юни, понижение от 1.5% на промишленото производство през юни спрямо предходния месец - три пъти по-голямо от очакваното. Проучвания сред изпълнителните директори на компании показват, че промишленият сектор е в рецесия, а потребителското търсене и услугите подпомагат икономиката.

Има няколко малки ползи за Европа. Докато САЩ и Китай издигат бариери помежду си, то Вашингтон запази в голяма степен предишните мита за европейските стоки, с изключение на стоманата и алуминия. Китай намали от своя страна митата върху износа от 19-те европейски страни, които използват еврото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG