Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Отдавна отминали времена". Силова акция в заведение провокира напрежение в столицата


Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) масово привиква криминално проявени и осъждани, за различни престъпления, жители на София от вторник сутринта, научи Свободна Европа. Повод за т.нар. профилактика на контингента е силова акция срещу заведение на бул. "Тодор Каблешков", поясниха от ръководството на МВР.

Група от 7-8 души нахлува около 18.00 часа в понеделник в столичното заведение "Бесо", намиращо се близо до пазара в кв. "Борово". Нападателите започват да обръщат маси и столове и разпарят с ножове части от меката мебел, въпреки присъствието на множество очевидци.

По информация на бТВ нападателите искали да говорят с управителя на заведението, но щом разбрали, че го няма, заявили на персонала да му предаде "да се обади на когото трябва", след което необезпокоявано си тръгнали.

Засега от СДВР съобщават за четирима заподозрени, като един от тях е бил съдружник на собственика на заведението в строителен бизнес. Останалите са заподозрени като участници в силовата проява. Имена не се съобщават, но от полицията допускат да се стигне и до още арести.

"Недопустимо е през 2019 г. да се случват такива неща в заведения, които се посещават от много хора в столицата. Тези времена отдавна са отминали", коментира главният секретар на МВР Ивайло Иванов по време на брифинг в Министерския съвет.

Той се възмути, че потърпевшият собственик на заведението е разпространил в медиите и интернет кадри от нападението, записани от охранителни камери, вместо да подаде сигнал в полицията.

"Собственикът не е отправил молба за охрана към нас. Той можеше първо да ни подаде сигнал, а след това да качва записите в социалните мрежи. Мисля, че МВР трябва да се грижи за реда, а не хората да решават нещата чрез социални мрежи", добави провесионалният ръководител на вътрешното министерство.

По думите на директора на СДВР Георги Хаджиев целият случай ще бъде разплетен от подчинените му в рамките на деня във вторник. Основната версия на разследващите е финансови неуредици между собственика на "Бесо" и един от задържаните, с който са имали бизнес отношения, свързани със строителството.

Междувременно собственикът на заведението Емил Лазаров заяви пред Нова телевизия, че знае кой е изпратил нападателите, но ще разкаже само в показанията си пред разследващите. Добави и, че се страхува за живота си, защото има жена и три деца. По думите на Лазаров "ако не се обадя на този някой, това щяло да продължава всеки ден".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG