Връзки за достъпност

Извънредни новини

АПИ сезира прокуратурата за пожара, който спря движението по магистрала "Струма"


Пожарът избухна в склад на фирмата "Феникс Ресурс"
Пожарът избухна в склад на фирмата "Феникс Ресурс"

Агенцията "Пътна инфраструтура" (АПИ) изпрати сигнал в прокуратурата срещу собственика на пункта за вторични суровини, чийто отпадъци пламнаха във вторник, провокирайки затварянето на магистрала "Струма" край Дупница.

Преминаването в участъка между пътните възли "Дупница" и "Бобошево" остава ограничено в двете посоки, а трафикът се пренасочва по обходен маршрут. Предстои оглед на надлеза, под който горя пожарът. След като стане ясно какви ремонтни дейности трябва да се извършат, АПИ ще предяви иск срещу собственика на фирмата "Феникс Ресурс", обявиха от агенцията.

Директорът на Регионалната инспекция по околна среда Пламен Ангелов коментира пред БНР, че най-вероятно лицензът на фирмата ще бъде отнет. Той успокои, че обгазяването от запалените количества пластмасови и хартиени отпадъци, сред които имаше и опаковки от лекарства, не е опасно за хората. По думите на Ангелов най-потърпевши от гъстия дим са били жителите на близките села Блажиево и Джерман.

Междувременно кметът на Дупница обяви частично бедствено положение заради пожара. В погасяването му участваха и пожарни коли от Самоков и Благоевград, цялата налична техника на "ВиК", десетки доброволци и полиция.

От фирмата, съхраняваща балирани отпадъци, обясниха пред бТВ в сряда, че огънят е тръгнал от "нещо запалително", което е било хвърлено от магистралата около 16.25 часа във вторник. От пункта за вторични суровини отричат горелите боклуци да са тяхна собственост, тъй като под надлеза на "Струма" има нерегламентирано сметище.

Президентът на компанията „Главболгарстрой Холдинг“, построила този участък от "Струма" – Симеон Пашов, коментира пред бТВ, че няколко колони са обгорели, но "няма опасност от падане на колони, гредите не са провиснали".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG