Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Никой не рекетира фризьорки". КРИБ иска закон за защита на едрия бизнес от киберрекет


Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ, в студиото на Нова телевизия
Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ, в студиото на Нова телевизия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) поиска приемане на специално законодателство за защита на едрия бизнес от опасността да бъде рекетиран от фирми за киберсигурност.

Това обяви изпълнителният директор на организацията Евгений Иванов пред Нова телевизия (чийто съсобственик е председателят на КРИБ Кирил Домусчиев - б.р.) по повод публично огласяваните от спецпрокуратурата доказателства от делото за кибертероризъм срещу тримата от "ТАД Груп", заподозрени за хакерската атака срещу НАП.

"В КРИБ членуват, бих казал, почти без изключение всички големи банки, всички големи финансови институции, пенсионни дружества, застрахователни дружества, индустриални компании и те са по дефиниция обект. Никой не рекетира фризьорки, козметички, зъботехници", обясни Иванов.

Той направи паралел между обвиненията срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров, търговския директор Георги Янков и подчинения им Кристиян Бойков, и разбитата преди години банда за отвличания, станала популярна с наименованието на МВР "Наглите". Според Иванов "методите са, горе-долу близки, но голямата разлика е в мащаба и засегнатите".​

"При "Наглите" благодарим на тогавашното ръководство на МВР... Те си свършиха брилянтно работата. Сега прокуратурата си свърши работата, за което благодарим, но ще има следващ случай, бъдете сигурни. Трябва да има законодателство, което да сложи край на опитите да се решават вътрешнофирмени, финансови проблеми с рекет", продължи изпълнителният директор на КРИБ по повод разследването срещу "ТАД Груп", което е в начална фаза.

Попитан дали членове на конфедерацията са били рекетирани от фирми за киберсигурност, Иванов отговори лаконично: "Много хубав въпрос, но ситуацията е изключително деликатна. Представете си една голяма финансова институция, която е обект на такава атака – изтече информация, че това се случва. Какво можем да очакваме? Отлив на огромно количество клиенти."

Той призова медиите "да бъдем изключително внимателни в предоставянето на информация по такива случаи". В същото време самата специализирана прокуратура започна предварително да разгласява част от разследването си с обяснението, че "българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес".

Подобно на версията, споделена от шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов, Евгений Иванов допусна, че зад атаката срещу НАП може да стоят чужди геополитически интереси. След което разкритикува опозицията, че е поискала оставки след изтичането на над 5 млн. лични данни в интернет.

КРИБ не за пръв път изразява подкрепата си към управляващите. През октомври миналата година Евгений Иванов защити бившия вицепремиер Валери Симеонов, определяйки протестиращите тогава за оставката му майки на деца с увреждания като "хунта". По време на пресконференция в Министерския съвет той дори се закани работодателите да изкарат на улицата 20 000 души в подкрепа на Симеонов, но това така и не се случи.

Месец по-рано от конфедерацията официално призоваха премиера Бойко Борисов да не се отказва от намерението си да назначи за министър на транспорта Александър Манолев. Едрият бизнес похвали тогавашния зам.-министър на икономиката заради "изключителната му експертна подготовка" и "отзивчивостта му в работата с бизнеса". През април Манолев подаде оставка и бе обвинен в злоупотреба с европейски средства заради проект за къща за гости върху негов парцел край Сандански.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG