Връзки за достъпност

Извънредни новини

През задната врата. "Четири лапи" алармира за законови промени в полза на делфинариума във Варна


В някои държави "номерата" с дресирани животни не са разрешени.
В някои държави "номерата" с дресирани животни не са разрешени.

Законови промени, които разрешават използването на морски лъвове и тюлени в представления и атракциони са внесени тихомълком между първо и второ четене в Закона за защита на животните. Това съобщи Явор Гечев от организацията за защита на животните "Четири лапи". Поправката ще облагодетелства делфинариума във Варна, а избраната от трима депутати от ГЕРБ процедура за внасяне заобикаля нуждата от прилагане на експертни становища и мотивировка.

"Предложението е внесено между първо и второ четене на закона. То дори няма мотиви. Тази практика предполага, че се избягват становища на ресорни министерства, избягва се обществено обсъждане и дори нуждата от внасяне на мотиви. Ние знаем защо го правят – защото във Варненския делфинариум са внесени два морски лъва", обясни Гечев пред БНР.

Предложението е на трима народни представители от ГЕРБ - Лъчезар Иванов, Нели Петрова и Владимир Вълев. Внесено е в началото на юли, когато в парламента са обсъждаха промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност - тогава ставаше дума за намордниците.

Според Явор Гечев има лобизъм в това, че "един човек, който си купува животни, които не се разрешени за отглеждане в затворени пространства за забавление, а след това вкарва чрез трима депутати едни промени в закона".

"В нормалните държави тези депутати директно си подават оставките и приключват с политиката", коментира Гечев.

По думите му има редица проблеми при отглеждането на тюлени и морски лъвове в затворени пространства. "Те са изключително активни животни, трябва да ловят плячка. Отглеждането им в басейн води да голям стрес за тях".

Отдавна е известно, че във варненския делфинариум се отглеждат тюлени. Това съобщава и официалната интернет страница на атракциона. Проблемът в момента за собствениците е, че не могат да ползват морските животни за "забавление".

Миналото лято "Дневник" съобщи за потулен странен случай със смъртта на тюлен в делфинариума. Преди по-малко от седмица пък стана ясно, че по време на "номера" пред публука загина бебе делфин.

"Средната продължителност на живот на делфина в дивата природа е между 30 и 50 години, а в делфинариумите е около 12-13 години. В делфинариума във Варна за последните 5 години са починали 5 делфинчета", казва Явор Гечев. И напомня, че в редица европейски държави забавленията с дресура на животни са забранени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG