Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стефани Фрапар, която променя статуквото в мъжкия футбол


Стефани Фрапар по време на мача от груповата фаза на световното първенство за жени във Франция между Аржентина и Япония
Стефани Фрапар по време на мача от груповата фаза на световното първенство за жени във Франция между Аржентина и Япония

Тази сряда за пръв път в историята на европейския клубен футбол във финала за Суперкупата на УЕФА един срещу друг ще се изправят два английски отбора – "Ливърпул" и "Челси".

Мачът на стадион "Водафон парк" в Истанбул обаче приковава вниманието и с друг безпрецедентен факт. За пръв път в историята на професионалния футбол въобще жена ще ръководи международна среща от най-високо ниво.

УЕФА избра за главен съдия на финала на Суперкупата французойката Стефани Фрапар. Нейни асистентки ще са Мануела Николози, също от Франция, както и Мишел О'Нийл от Ирландия. Четвърти съдия ще бъде Джунейт Чакър от Турция.

"Полът не е важен, главното е качеството на работа. Мнението ми е, че тя си е заслужила този мач. Достатъчно е да се погледне визитката й, за да се разбере, че тя неведнъж е свирила големи мачове, а полът няма значение", коментира часове преди финала звездата на "Ливърпул" Върджил ван Дайк.

За Стефани Фрапар това няма да е първият официален двубой, който ръководи в мъжкия футбол, след като през пролетта стана първата жена, свирила мач от френското първенство. По-рано това лято тя бе главен съдия и на финала на световното първенство за жени, в който САЩ победи Холандия с 2:0.

"В много случаи съм казвал, че възможностите за женския футбол нямат граници. Като организация за нас развитието на женския футбол във всички сфери е от голяма важност", коментира наскоро по повод назначението на Фрапар президентът на УЕФА Александър Чеферин.

Стефани Фрапар ще даде първия съдийски сигнал във финала за Суперкупата между победителите в Шампионската лига и Лига Европа – "Ливърпул" и "Челси", в 22.00 часа българско време.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG