Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Непонятно как". Как Цвета Караянчева не разбра, че съветът по законодателство вече не съществува


Председателят на НС Цвета Караянчева
Председателят на НС Цвета Караянчева

Повече от осем месеца след като председателят на Съвета по законодателство към Народното събрание проф. Огнян Герджиков изпрати писмо, в което съобщи, че юристите в него настояват за закриването му, председателката на Народното събрание Цвета Караянчева още не е разбрала за случая. Това показват официални отговори на Караянчева, предоставени на Свободна Европа от пресцентъра на ГЕРБ.

На въпрос дали възнамерява да сформира нов съвет и да търси нов председател от партийния пресцентър обясниха, че "няма такова нещо". "На този етап няма такава оставка", твърди Караянчева. "Още е рано да се мисли дали някой ще бъде заместван, кой точно и кога", казаха още от ГЕРБ, цитирайки председателката на парламента, която се е ангажирала да провери какво става след ваканцията на Народното събрание.

Преди осем месеца...

Съветът по законодателство поиска прекратяване на съществуването си преди осем месеца. В края на декември, миналата година, проф. Огнян Герджиков настоя консултативният орган да бъде закрит, защото "съществуването му е безсмислено".

"През изтичащата 2018 г. не ни беше възложена никаква задача. Това обстоятелство ме кара да мисля, че Народното събрание повече няма нужда от този консултативен съвет. Номиналното му съществуване е безсмислено. Ето защо е коректно той да бъде закрит. Още повече, че членовете на съвета имаме резерви към качеството на някои от приеманите от Народното събрание нормативни актове и не желаем имената ни, евентуално, да се свързват с тях. От името на членовете на Консултативния съвет Ви моля най-учтиво, той да бъде закрит като това обстоятелство бъде публично огласено", се казва в писмото на Огнян Герджиков до Караянчева.

Документът е с входящ номер "АД-856-44-1" от 21 декември 2018 година.

От създаването на консултативния съвет през октомври 2017 година депутатите са поискали от него позиция само по два законопроекта – промените в Кодекса на труда и проекта за Административнопроцесуален кодекс (АПК).

"Качеството не е приоритет"

Вероятно през настоящата 2019 г. нито една парламентарна комисия не е поискала становище от консултативния съвет и така никой не е разбрал, че такъв вече няма, защото юристите в него са се отказали от тази дейност, дори писмено.

"Самата Караянчева също явно не се е сетила, че към законодателния орган в държавата, който председателства, има съвет от именити юристи, които да консулират качеството на нормативните актове, които излизат от Народното събрание. Т.е. на нея изобщо качеството на законите не й е приоритет", коментира юрист от бившия съвет.

"Непонятно как"

Потърсен за коментар бившият председател на Народното събрание, преподавател и оглавяващ съвета Огнян Герджиков заяви, че е "невъзможно всички да са разбрали, че има постъпил документ с искане за разпускане в деловодството на парламента, само председателката на паралмента да не е разбрала".

Пред Свободна Европа той добави още, че за него е "непонятно как официално писмо може да не бъде забелязано".

"Ако няма писмо с настояване да бъде разпуснат този съвет, как медиите знаят за него?", попита още той.

Огнян Герджиков и останалите юристи от съвета критикуваха открито народните представители през 2018 г., след като не бяха търсени от тях. Адвокати и преподаватели коментираха, че управляващите не желаят критики за спорни законодателни инициативи. Преди да поискат съветът да бъде закрит, неговите ченове коментираха като "изключително показателно", че един от най-важните закони за този парламент – антикорупционният, не бе подложен на съгласуване в Консултативния съвет.

През март 2018 г. Огнян Герджиков обяви публично, че в последните години законите се правят "безотговорно", "популистки" и "непрофесионално".

"Когато виждам как се творят законите, особено в последните години, наистина излизам от равновесие", коментира Герджиков тогава и даде пример със закона на Делян Пеевски за КТБ. Този закон даде възможност със задна дата да бъдат атакувани пред съд цесиите и прихващанията от активите и пасивите на банката.

Тогава Герджиков сподели, че е настоявал безуспешно за среща с Цвета Караянчева за бъдещето на Консултативния съвет. Месеци след това от името на съвета той настоя за закриването му, а осем месеца по-късно Караянчева все още не е разбрала.

XS
SM
MD
LG