Връзки за достъпност

Извънредни новини

Опожареният мост на магистрала „Струма” остава затворен до края на август


Опожареният виадукт на магистрала "Струма"
Опожареният виадукт на магистрала "Струма"

Опожареният в сряда виадукт на автомагистрала „Струма” край Дупница ще бъде ремонтиран поне до началото на септември. Това съобщи инж. Иван Досев - член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“(АПИ) пред БНР.

„В платното по посока София най-ранният срок за пускане на каквото и да е движение е 2-3 седмици”, заяви Досев.

В посока Кулата ще е необходимо повече време, тъй като първите оценки показват, че колоните, ригелите, гредите и отводнителите в тази част от моста са засегнати по-сериозно от пожара.

Участъкът от магистралата между Дупница-юг и Бобошево беше затворен, след като във вторник срещу сряда се запалиха отпадъци, складирани под мостовото съоръжение в очакване да бъдат изгорени в ТЕЦ „Бобов дол”. Движението е пренасочено в 10-километровия участък по път Е-79.

АПИ и община Дупница влязоха в задочен спор дали рискът от пожар на мястото е бил оценен. Според кмета на Дупница Методи Чимев сигнал е бил изпратен още миналата година, но на него не е било реагирано от висшестоящите институции. Според Иван Досев досега в АПИ е подаван само един сигнал и той е проверен, без да бъдат установени складирани отпадъци под моста.

„Депонирането на такъв материал е динамичен процес – днес го депонират, утре го преработват или го извозват. Той се появява, увеличава се и намалява и в момента, когато са правени проверки в нашия обхват не е установяван такъв отпадък”, заяви Иван Досев.

Междувременно собственикът на отпадъците Кольо Илиев съобщи пред БНТ, че те са си били винаги на същото място, дори по време на строежа на магистралата.

Девет акта и наказателни постановления са съставени до момента на „Феникс-Дупница“ ООД за съхранение на неопасни отпадъци на неразрешени за целта терени. Един от тях е за виадукта на автомагистрала „Струма“, съобщиха от пресслужбата на РИОСВ- Перник.

Ремонтните дейности ще бъдат извършени със средства на АПИ, но след като е ясна количествено-стойностната сметка ще се предяви регресивен иск към собственика на предприятието, направил нерегламентираното сметище и предизвикало пожара.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG