Връзки за достъпност

Извънредни новини

Непал променя правилата за изкачване на Еверест


Опашката за Еверест на 22 Май 2019 г.
Опашката за Еверест на 22 Май 2019 г.

Непал ще промени правилата, при които алпинисти ще могат да изкачват най-високия връх на планетата - Еверест, както и останалите седем осемхилядници в страната.

Това става ясно от първите коментари след публикуването на доклад с препоръки до непалското правителство, изготвен от правителствени служители, алпинисти и представители на неправителствения сектор.

Алпинистите, които искат да изкачат Еверест, първо трябва да докажат, че имат опит с високи върхове, че са здрави физически и че финансово могат да си го позволят.

Експертите, назначени след критики към правителството за пренаселване на върха, препоръчват кандидатите за хималайския първенец да са изкачили преди това поне един друг непалски връх не по-нисък от 6500 метра, да представят медицинско свидетелство за годност, както и да наемат опитни водачи.

От началото на годината поне 11 души са загинали или изчезнали на Еверест. Девет от смъртните случаи са станали от непалската страна на върха и два – от тибетска. Поне четири от фаталните случаи се дължат на пренаселване на маршрутите за изкачване на осемхилядника, където алпинистите буквално чакат на опашки, пише Би Би Си.

Експертите предлагат и повишаване на таксите за изкачване на 8848-метровия връх до поне 35 000 долара (около 32 000 евро) и поне 20 000 долара за останалите седем непалски осемхилядници. В момента таксата за изкачване на Еверест е 11 000 долара (около 10 000 евро).

Министърът на туризма на Непал Йогеш Бхатари коментира, че предложенията ще бъдат узаконени, за да бъдат планините по-безопасни и по-добре управлявани и зачитани от катерачите.

Основните приходи на страната идват от чуждестранните алпинисти. От началото на годината властите са издали рекордните 381 разрешителни.

Освен заплащането на такса, няма други условия за предприемане на катерене. Според опитни алпинисти това създава твърде много рискове, включително за неопитни алпинисти. Те пък излагат на опасност останалите катерачи. Прекалено големия брой експедиции води и до замърсяване на планината с отпадъци, които е трудно да бъдат свалени за рециклиране.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG