Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ издадоха заповед за задържането на ирански танкер


Иранският танкер "Грейс 1"
Иранският танкер "Грейс 1"

САЩ издадоха заповед за задържането на иранския петролен танкер "Грейс 1", предават световните агенции. Тестът ѝ гласи, че танкерът с целия му петрол и още 955 хил. долара подлежат на изземване въз основа на жалба на американското правителство, което разследва схема за пране на пари.

Танкерът „Грейс 1”, превозващ ирански петрол, беше завзет от кралските морски пехотинци на 4 юли, по подозрения, че прекарва незаконно петрол към Сирия, което предизвика напрежение с Техеран. В отговор Иран арестува на 19 юли британския танкер „Стена Имперо”, а преди това направи опит за задържането на други 2 плавателни съда.

В четвъртък арестът на иранския кораб бе вдигнат, след иранските власти писмено увериха, че няма да нарушат международните санкции, но САЩ моментално поиска повторното му задържане.

Сега американските власти твърдят, че корабът е свързан с Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, която е определяна като терористична организация.

„Предполага се, че система от компании паравани е изпрала милиони долари, подпомагайки подобни доставки“, заяви главния прокурор на окръг Колумбия Джеси Лиу. Тя добавя, че в схемата участват множество организации, свързани с корпуса, а пътуванията на „Грейс 1“ са били само с цел заблуда.

Заради сериозното напрежение между САЩ и Иран, което ескалира допълнително заради задържанията на танкери в района на Ормузкия проток, Великобритания започна кампания за набиране на съюзници, с които да изпратят военни кораби за охрана на преминаващите през Арабския залив танкери. Вашингтон и Лондон вече станаха членове на работна група за изграждането на стратегия по опазването на плавателните съдове, преминаващи близо до територията на Иран.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG