Връзки за достъпност

Извънредни новини

Близо половината британци не одобряват Брекзит без сделка


Мнозинството от британските граждани са против идеята на министър-председателя Борис Джонсън Обединеното кралство да напусне ЕС без сделка на 31 октомври. Това показват резултати от проучване по поръчка на в. „Индипендънт“, които опровергават твърдението на премиера, че има мандат за предприемането на тази крайна стъпка.

Едва 34% от анкетираните отговарят, че искат от Джонсън да изпълни плана си за Брекзит без сделка, ако това се окаже необходимо, докато 49 на 100 смятат, че решението трябва да се забави или да бъде изцяло отменено като се проведе нов референдум.

„Няма мандат и никога не е бил даван мандат за Брекзит без сделка“, коментира депутат от Консервативната партия, на която Джонсън е лидер. Той също така припомня, че през 2016 г. настоящият министър-председател е обещал, че ще договори по-добра сделка от това, което Великобритания получава като член на ЕС.

В същото време в. „Сънди таймс“ е получил достъп до документи на правителството, които показват, че Обединеното кралство ще бъде засегнато от недостиг на гориво, храни и лекарства, ако напусне ЕС без да е постигнало споразумение с Брюксел.

Според изнесените от вестника данни, цитирани от Ройтерс, съществува опасност и от нарушаване на работата по пристанищата, както и на създаване на твърда граница с Ирландия. В правителствените документи се споменават и възможни протести и контрапротести, както и риск от загуба на множество работни места.

„Сънди таймс“ коментира в материала си, че документите, които обрисуват тежката ситуация, в която страната може да се озове, представляват „най-обстояната оценка за подготвеността на Великобритания за Брекзит без сделка“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG