Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Росатом" официално заяви участие като инвеститор в АЕЦ "Белене"


Част от площадката на АЕЦ "Белене"
Част от площадката на АЕЦ "Белене"

Руската компания „Росатом“ обяви, че е внесла заявление за участие в процедурата за стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“. По данни на БНР заявка е била подадена и от Корейската хидроядрена компания, а процедурата приключва в 17.30 часа в понеделник.

Заявления за интерес за участие в проекта са подали още френската „Фраматом“ и американската „Дженерал Електрик“, които обаче са препотвърдили участието в строежа на ядрената централа в рамките на проекта на „Атомстройексперт“, дъщерна фирма на „Росатом“. Двете компании ще бъдат ангажирани с доставянето на оборудване за довършване на атомната централа и неядрената ѝ част, но няма да участват в ролята на стратегически инвеститори.

БНР съобщава също, че заявка за участие в процедурата с интерес към придобиване на миноритарен дял е подала и българска компания, но без да уточнява коя е тя.

Правителството на Бойко Борисов започна през май процедура за избор на стратегически инвеститор за спрения през 2012 г. проект. Заради АЕЦ „Белене“ България бе осъдена от Русия да плати 1 млрд. евро за поръчано оборудване за централата, без обаче да има окончателен договор за нейното изграждане.

Довършването на проекта се оценява на максимум 10 млрд. евро. От Националната електрическа компания (НЕК) смятат да участват в него с направените досега инвестиции в оборудване, площадка и лицензи, които са на обща стойност около 1.5 млрд. евро. Това се равнява на 15% от бъдещата проектна компания.

Китайската CNNC, която също се очаква да се включи в процедурата, от две години заявява интерес към проекта, а представители на компанията се срещаха на няколко пъти със служители от НЕК и Министерството на енергетиката. Те дори посетиха и площадката на бъдещата електроцентрала, където видяха и доставеното оборудване.

Корейската Хидро и Атомна енергийна корпорация е третият голям кандидат, но по данни на „Медиапул“ проблем пред участието ѝ може да се окаже липсата на опит с реактори BBEP – 1000, който е част от условията поставени пред кандидат-инвеститорите.

„Росатом“, е считан за основен фаворит, тъй като дизайна на централата е направен от дъщерното ѝ дружество „Атомстройекспорт“, което достави и двата реактора, с които НЕК възнамерява да участва в проекта. Интересът ѝ бе заявяван на няколко пъти от руския премиер Дмитрий Медведев по време на срещите с българския му колега Бойко Борисов. Официална информация за кандидатите в процедурата се очаква да бъде оповестена във вторник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG