Връзки за достъпност

Извънредни новини

КЗК отказа да провери бизнеса на Ковачки и предизвика гнева на работодателски организации


Христо Ковачки
Христо Ковачки

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа да започне разследване на производители и търговци на електроенергия, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки, за които бизнесът твърди, че манипулират борсовия пазар на ток и се облагодетелстват от това. Това предизвика гнева на работодателските организации, подали сигнала през юли 2019 г.

Причината за отказа е, че според КЗК компаниите, срещу които е сигналът, не са на Ковачки, а на различни лица, стоящи зад сейшелски офшорки. Поради тази причина според антимонополната комисия не може да се говори за злоупотреба, а и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е компетентният орган, разследващ манипулации на пазара на електроенергия, се посочва в писмо на председателя на КЗК Юлия Ненкова до четирите работодателски организации КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП.

В писмото се цитират подадени в КЗК през 2014 г.,уведомления от дружества, регистрирани в Лондон, Никозия и Ларнака и с крайни собственици сейшелски фирми, че искат да придобият посочените фирми в сигнала на бизнеса, с изключение на ТЕЦ "Марица 3", в която обаче Христо ковачки притежава едва 2%.

"Предвид обстоятелството, че крайни собственици на капитала на топлофикационните дружества са различни чуждестранни физически лица, не може да се твърди, че между тях е налице свързаност и/или отношения на контрол по смисъла на Закона за зщита на конкуренцията", пише в писмото на Юлия Ненкова.

Сигналът на на работодателските организации е присъединен към вече започнато от КЗК производство след сигнали в края на миналата и началото на тази година за спекулативни цени на борсата за ток. Комисията е поискала от работодателите да отговорят на въпроси за спецификата на този вид пазар, става ясно от писмо на Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОРБ), изпратено до медиите. Организацията определя това като "недопустимо" и изтъква, че това е работа на институциите.

"Абсурдно е, че всички в България отлично разпознават приложената елементарна схема с подставени лица, зад които според редица публикации в медиите стои преимуществено г-н Христо Ковачки" , а "единствено КЗК не е в състояние да го направи", пише в писмото. "Ако продължавате да държите тезата, че това не са свързани лица, настояваме да си свършите работата и да ги разследвате за дейността им като картел", искат членовете на АОРБ.

Писмото идва на фона на съобщението на в. "Капитал", че фирма, свързана с Христо Ковачки, е подала заявление за участие в строежа на АЕЦ "Белене".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG