Връзки за достъпност

Извънредни новини

Премиерът на Италия Джузепе Конте подаде оставка след разкол в управляващата коалиция


Джузепе Конте (по средата) с Матео Салвини (ляво) и Луиджи ди Майо (дясно).
Джузепе Конте (по средата) с Матео Салвини (ляво) и Луиджи ди Майо (дясно).

Италианският премиер Джузепе Конте обяви, че ще подаде оставка. Това стана по време на извънредно изслушване пред Сената във вторник след като вицепремиерът и лидер на една от двете партии в управляващата коалиция Матео Салвини обяви, че е дошъл краят на правителството и поиска предсрочни избори.

Салвини внесе искане за вот на недоверие срещу правителството, от което самият той е част. Целта на лидера на крайнодясната партия „Лига“ беше да се яви сам на избори, които да спечели и така да формира правителство като се освободи от коалиционния си партньор движение "Пет звезди“ на Луиджи ди Майо.

Междувременно Салвини направи крачка назад, като поиска първо да бъде проведена конституционна реформа, която да намали броя на депутатите в италианския парламент. Движение "Пет звезди“ обаче отказа да продължава да работи с него.

Джузепе Конте обаче подаде оставка преди да бъде насрочен вот на недоверие. Той-определи поведението на Салвини като "безотговорно“. "Решенията му са опасни за страната“, каза той пред Сената.

Предстои да стане ясно дали президентът Серджо Матарела ще приеме оставката на Конте. Ако това се случи, предстоят опити да се формира устойчиво мнозинство в рамките на сегашния парламент. Ако това не стане, се очаква да бъде формирано служебно правителство, което да изготви и приеме бюджета, след което да се проведат предсрочни парламентарни избори.

Джузепе Конте е професор по право в Университета във Флоренция. Той беше избран да оглави правителството на "Лига“ и "Пет звезди“ преди година въпреки липсата му на политически опит. Той не членува в нито една партия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG