Връзки за достъпност

Извънредни новини

Все повече пожари горят в Амазония


Между януари и август 2019 г. са засечени 72 000 пожара в Амазония
Между януари и август 2019 г. са засечени 72 000 пожара в Амазония

Рекорден брой пожари е имало тази година в Амазонската екваториална гора. Това стана ясно от данните на националната агенция за космически изследвания на Бразилия, цитирани от Би Би Си. Данните от сателитите показват 84% ръст спрямо същия период на 2018 г.

Между януари и август са засечени 72 000 пожара, най-големият брой след пика от началото на 2013 година.

Димът от пожарите предизвика затъмнение в град Сао Пауло в понеделник. Силните ветрове са довели дима от горските пожари в градовете.

Данни за ускорено обезлесяване на Амазония, изнесени преди седмици, притесниха природозащитниците. Президентът Жаир Болсонаро направи кадрови промени в агенцията за космически изследвания, която разпространи данните. Природозащитниците обвиняват президента Болсонаро, че е насърчил дърводобива и земеделските производители да изсичат екваториалните гори.

Избраният миналата година Болсонаро многократно е изразявал скептицизъм по въпроса за глобалното затопляне. Той смята, че Бразилия трябва да реши сама какво да прави с Амазония и нейните ресурси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG