Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво ще стане при Брекзит без сделка?


Несигурността около Брекзит се подсилва от изтекли документи на правителството, които разкриват възможен сценарий при Брекзит без сделка – недостиг на храни, горива и лекарства, продължаващи с месеци блокади по пристанищата и хаос на границата с Ирландия.

Докладът с кодово име Операция „Жълт чук“ съдържа прогнози за икономиката на Обединеното кралство след евентуално излизане от ЕС без сделка. Според него между 50 и 85% от камионите, пътуващи под Ламанша, няма да бъдат готови за гранични проверки във Франция. Стоките на производители, които имат готовност да бъдат проверени, ще закъсняват с между ден и половина и два дни и половина. Огромни закъснения се очакват и при паспортните проверки на летища и пристанища.

Очаква се цените на храните да скочат, а някои лекарства може да се окажат недостъпни за дълги периоди от време. Очакват се огромни загуби за бизнеса. Предвижда се напрежение на ирландската граница и масови протести в цялата страна, пише в документите, цитирани от британските издания.

XS
SM
MD
LG