Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джонсън е търсил правен съвет за затваряне на парламента за 5 седмици преди Брекзит


Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън
Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън

Борис Джонсън се е допитал до главния прокурор Джефри Кокс за възможността работата в британския парламент да бъде спряна за 5 седмици след 9-ти септември, съобщи Гардиън, позовавайки се на кореспонденция на правителството. Според британското издание това е част от плана на министър-председателя да избегне ново отлагане на Брекзит в случай, че не бъде договорена сделка с Брюксел до 31 октомври, когато Великобритания трябва да напусне ЕС.

Идеята за подобно действие не е нова, но досега не е била обсъждана толкова сериозно. В началото на юни един от кандидатите за поста на министър-председател, който бе зает от Джонсън, Доминик Рааб изрази същата идея в опит да спечели подкрепа за кандидатурата си. Тогава Джонсън заяви, че идеята не му се харесва , но след избирането му за премиер назначи Рааб на поста на външен министър.

Новината породи остри реакции от страна на представителите на опозиционната Лейбъристка партия, както и от консерваторите, които са против Брекзит. От опозицията коментират, че депутатите трябва да направят всичко възможно, за да предотвратят развитието на този план още в неговия зародиш.

„Ако това е истина, то така се показва неуважението на Борис Джонсън към Камарата на представителите“, каза по повод разкритието съпартиецът му и бивш главен прокурор Доминик Грийв.

Новината вероятно ще предизвика и негативната реакция на членовете на ЕС. Брекзит да бъде една от водещите теми на срещата на Г-7 в Биариц. В неделя е предвидено Джонсън да проведе срещи по въпроса както с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който представлява ЕС, така и с другите европейски лидери, които са част от събитието. Британското правителство възлага и големи надежди на добрите отношения между министър-председателя и американския президент Доналд Тръмп, които могат да доведат до благоприятни договорки за страната след Брекзит.

Надеждите за предоговаряне на условията за Брекзит без сделка обаче бяха попарени в събота, при началото на срещата на лидерите от Г-7. Тогава Доналд Туск заяви, че Брюксел е готов да изслуша идеи, които са реалистични и приемливи за членовете на ЕС, но не и такива, които включват напускане на Великобритания без сделка. Против подобен тежък сценарии са и канцлерът на Германия Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон.

„Единственият въпрос, за който няма да окажа съдействие, е Брекзит без сделка, а и все още се надявам, че премиерът Джонсън няма да иска да остане в историята като „Господин няма сделка“, каза Туск.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG