Връзки за достъпност

Извънредни новини

Туск: Г-7 има повече причини от всякога да не допуска обратно Русия


Председателя на Европейския съвет Доналд Туск по време на срещата на Г-7 във френския град Биариц
Председателя на Европейския съвет Доналд Туск по време на срещата на Г-7 във френския град Биариц

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отхвърли предложението на американския президент Доналд Тръмп за връщането на Русия в страните от Г-7. По време на откриването на срещата на върха, която се провежда във френския град Биариц, Туск припомни за множеството причини, поради които връщането на Русия в момента не стои на дневен ред.

„Преди година в Канада президентът Тръмп предложи да поканим отново Русия в Г-7, заявявайки открито, че анексията на Крим е отчасти оправдана и че трябва да приемем този факт. Няма условие, при което е възможно да се съгласим с тази логика“, каза Туск, който представлява 28-те държави от ЕС. Той добави, че причините, наложили изваждането на Русия от групатата на най-развитите страни през 2014 г., са се увеличили, давайки за пример събитията в Азовско море, когато руски военни плениха украински кораби и техния екипаж. Председателят на Европейския съвет се върна и до първоначалното приемане на Русия в групата като заяви, че тогава се е смятало, че страната ще тръгне по пътя на либералната демокрация, върховенството на закона и стриктното спазване на човешките права.

„Има ли някой сред нас, който категорично да заяви, оставяйки на страна финансовата част, че Русия е на този път?“, попита Туск.

Освен въпросите, свързани с Русия, лидерите от Г-7 ще обсъдят на срещата си и ескалацията на търговската война между САЩ и Китай, след повишените притеснения от глобална рецесия. Британският премиер Борис Джонсън и френският президент Еманюел Макрон изказаха надежди да успеят да убедят Доналд Тръмп, че продължаващото налагане на допълнителни мита между двете най-големи световни икономики е вредно за всички.

Сред останалите теми, които ще бъдат ключови по време на срещата на лидерите, са пожарите в Амазония, напрежението с Иран, Брекзит и подновените конфликти в Кашмир, като по този повод специален гост на срещата на върха е индийският премиер Нарендра Моди.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG