Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски кораб, пренасящ робот на борда, не успя да се скачи с Международната космическа станция


Aнтропоморфният робот ФЬОДОР
Aнтропоморфният робот ФЬОДОР

Космическият кораб „Союз МС-14“, носещ човекоподобния робот ФЬОДОР, не успя да се скачи с Международната космическа станция (МКС). От съобщение на руската агенция „Роскосмос“ става ясно, че това се е случило заради проблем в апаратурата за скачване.

„Ще направим нов опит за скачване в автоматичен режим за свързване на 27 август“, заяви шефът на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин. Той добави, че е необходимо да се изчака, за да бъде направена подготовка за повторния опит.

ТАСС съобщава, че корабът се е приближил на 96 метра от целта си, когато операцията е била прекратена. Според НАСА проблемът идва от системата за свръзка на име КУРС, а не от самия кораб. Руската и американската космически агенции подчертават, че животът на шестчленния екипаж на МКС не е бил в опасност.

ФЬОДОР, чието име идва от абревиатурата - финална експериментална демонстрация на проучване на обекти, е антропоморфен робот, който на 22 август бе изстрелян от космодрума Байконур в Казахстан. Той е висок 180 см. и тежи 160 кг., като дори разполага с акаунти в социалните мрежи Инстаграм и Туитър. По данни на „Роскосмос“ роботът ще помага на екипажа на МКС с дребни задачи, а бъдещи модели ще могат да излизат и в открития космос.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG