Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Има наказателна част". Подготвя се закон за борба с "фалшивите новини"


Данаил Кирилов и Вежди Рашидов се срещнаха на 20 август
Данаил Кирилов и Вежди Рашидов се срещнаха на 20 август

ГЕРБ обмисля как да криминализира "фалшивите новини", макар че редица европейски държави се въздържат от подобна стъпка, виждайки в нея потенциал за злоупотреби. Председателят на парламентарната Комисия по култура и медии Вежди Рашидов обаче вярва, че ще създаде нов "европейски стандарт".

„Тук не става въпрос само ние да направим законодателство, а да инициираме, да направим европейско законодателство по европейски стандарт. Защото това е проблем на целия свят, особено на Европа. Законът ще бъде европейски – такъв, какъвто ще бъде за цяла Европа, може би ще бъде и за цяла България, но той ще бъде обсъждан широко. [...] Има наказателна част. Това касае наказателната част на законодателството, тъй като когато се установят „фалшиви новини“ – неверни новини, изнасяни публично, би трябвало законът да защитава и страната, която носи негативи, да речем, от това. Трябва да се направят модерни, съвременни закони, защото това е една нова, модерна болест на времето.“

С тези думи Вежди Рашидов отговори на въпрос на Свободна Европа дали управляващите обмислят създаването на отделен законопроект за борба с „фалшивите новини“. Както и дали той ще бъде изработен от междуведомствена група, съставена само от представители на прокуратурата, МВР и правосъдното министерство.

Миналата седмица Рашидов се срещна с правосъдния министър Данаил Кирилов, след което бе обявено, че двамата са обсъдили „задълбочаването на сътрудничеството между законодателната и изпълнителната власт в борбата с нелегалния трафик на културни ценности, с фалшифицирането на произведения на изкуството и на артефакти и с „фалшивите новини“.

В прессъобщението на правосъдното министерство се споменаваше и това, че „за обсъждането на бъдещите законови промени ще бъде привлечен широк експертен състав, включващ представители на МВР, прокуратурата и Министерство на правосъдието“.

Не стана ясно обаче дали това означава, че управляващите готвят криминализирането на т.нар. „фалшиви новини“. Тема, по която Европа все още няма единно мнение - заради опасенията, че подобна регулация би могла да уязви свободата на словото, създавайки предпоставки за автоцензура и държавен натиск върху медиите.

"Това ще го разберете, когато се произнесат всички експерти"

„Това ще го разберете едва когато по това се произнесат всички експерти, юристи, работни групи. Засега апелираме да създадем експертни, професионални, работни групи и да се мисли. Разбира се акцентът не са „фалшивите новини“... „Фалшивите новини“ са акцент на Европа, тъй като съм разговарял с комисии по култура и медии в Бундестага, в Италия, Франция и много други страни... И общо взето Европа е готова да седнат, да видят каква форма да има за борба с „фалшивите новини“. Но това е едно бъдеще, по-скоро ние искаме да инициираме една среща на тая тема – да направим на шефовете на комисии по медии и култура на Европа. България да бъде инициатор – да направим един широк форум и да почнем да обсъждаме това нещо“, заяви Рашидов пред Свободна Европа, запитан директно дали се готви криминализация на „фалшивите новини“ в България.

Той обаче не уточни как точно си представя този общоевропейски форум, нито дали идеята му е съгласувана с ЕК, която предприе редица стъпки в противодействието на онлайн дезинформацията от април 2018 г. досега. Най-съществената от които бе приемането на саморегулаторния Кодекс за добри практики с участието на Google, Facebook и Twitter.

Макар резултатите в тази посока вече да са видими – най-големите интернет платформи докладват милиарди деактивирани фалшиви акаунти и милиони отстранени канали в YouТube – Брюксел все още е далеч от приемането на общо законодателство по тази тема. Основната причина са притесненията на правозащитници и юристи, че подобна регулация може да доведе до злоупотреби. Такива дискусии вече се водят в Германия, Франция и Русия, например, където бяха приети закони срещу „фалшивите новини“. Вежди Рашидов обаче няма притеснения.

"Всички заедно трябва да решим как да се отървем от лъжата"

„Всичко зависи от медиите. Медиите са частна собственост и те изпълняват своята политика на своите собственици. Така че в това отношение аз лично не се опасявам от нищо. Зависи какви интереси имат определените медии и техните собственици. […] То, по тоя начин трябва да се опасяваме да ходим по улицата – да не ни падне някоя тухла на главата да ни убие, нали?! Това не е сериозно, което говорим. Сериозно е всички заедно да седнем наистина, и то в името наистина на истинската свобода на словото, на занаята журналистика... Трябва всички заедно да помислим каква форма можем да търсим наистина за борба срещу фалшивите новини. Ние всички сме потърпевши, не само обикновените хора. Истинските медии също страдат от това нещо. Всички заедно, няма нищо тайно! Това не е нещо, което трябва да се прави апокрифно или боздуган, или наказание за едни или други. Всички заедно трябва да решим как да се отървем от лъжата и как да почнем да правим едно здраво, жилаво общество, в което всички да имаме и права, и достойнство, и самочувствие, и разбира се – висок професионализъм.“

Не е сигурно обаче дали и останалите участници в процеса на изработване на законодателството за борба с „фалшивите новини“ ще се придържат към тези принципи за прозрачност. От правосъдното министерство, например, отказаха да отговорят на въпросите на Свободна Европа, отправени и към Рашидов.

Вежди Рашидов и Сотир Цацаров се срещнаха на 23 юли
Вежди Рашидов и Сотир Цацаров се срещнаха на 23 юли

От прокуратурата пък засега твърдят, че са готови да предоставят експертиза само по отношение на „законодателни инициативи, свързани с борбата с трафика на артефакти и с фалшификатите на произведения на изкуството, както и с посегателството върху паметниците на културата“.

Това поне се казваше в прессъобщение на държавното обвинение от 23 юли след среща на Рашидов с главния прокурор Сотир Цацаров. Тогава от прокуратурата споменаха, че „Европа се безпокои също от разрастващия се проблем с фалшивите новини и тази тема ще продължи да бъде във фокуса на вниманието на европейските страни“. Но не и това, че прокурори ще участват в междуведомствена работна група по тази тема.

"Няма драма засега, няма притеснение за нищо"

Кога ще бъде сформирана тя и какви конкретни задачи ще ѝ бъдат поставени от управляващите, не е ясно. Засега единствено Рашидов се съгласи да коментира публично темата, но твърде лаконично: „Трябва да се консолидираме всички заедно, за да седнем заедно, разбира се, с професионалистите и с медиите и всички заедно да започнем да изграждаме някакви правила, по които да се опитаме да живеем всички заедно. Нито аз съм човек, който е експерт и ще го прави... Това ще го правим всички заедно и разбира се, ако го правим, всичко това ще го обсъждаме заедно. Няма драма засега, няма притеснение за нищо“.

Колегите на председателя на Комисията по културата и медиите изглежда също са в неведение по тези въпроси. Депутати коментираха неофициално пред Свободна Европа, че досега темата за отделен законопроект за борба с „фалшивите новини“ не е обсъждана на заседание на комисията. Коментирани са единствено поправки в Закона за културното неследство по повод случая с изложените фалшификати в столична галерия от юни.

Кое е общото между трафика на ценности, фалшифицирането на произведения на изкуството и „фалшивите новини“ обаче, все още никой не конкретизира. Споменатата от Рашидов „наказателна част“ все пак подсказва, че сред управляващите има нагласи този тип дезинформация да бъде криминализирана. От решаващо значение за ефекта от подобно начинание ще бъдат критериите и обхватът на евентуалния бъдещ закон. Както и дали изработването му действително ще бъде подложено на широко обсъждане.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG