Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украинците в Крим са заплашени от затвор и саморазправа, предупреждават правозащитници


Володимир Балух, който излежава петгодишна присъда след като окачил украинско знаме на терасата си
Володимир Балух, който излежава петгодишна присъда след като окачил украинско знаме на терасата си

Показването на украинска идентичност в анексирания от Русия полуостров Крим може да доведе до затвор или саморазправа. Това разказаха защитници на човешките права на полуострова пред украинското радио „Култура“.

Хора, които публично излагат украинско знаме или цветовете му (жълто и синьо) получават глоби или биват разследвани за вандализъм. Известни са случаи, при които на самоопределящи се като украинци се повдигат криминални обвинения. Ако тази тактика не стработи, имената им и други данни за тях – адреси, снимки, информация за семействата им - се публикуват в онлайн форуми, където анонимни потребители обсъжат физическа саморазправа с тях, каза ръководителката на Кримската група за човешки права Оля Скрипнюк.

Правозащитничката разказа за случая на Володимир Балук – украински гражданин, който окачил знамето на страната си на терасата на апартамента си. Той е арестуван през 2016 г. по обвинения притежание на оръжия и експлозиви и осъеден няколко месеца по-късно. Защитници на човешките права, запознати с делото, твърдят, че доказателствата срещу него са неубедителни. Осъденият твърди, че те са изцяло фалшиви. В момента той излежава петгодишна присъда.

„Като цяло е рисковано да се демонстрира украинска принадлежност в Крим“, каза Оля Скрипнюк. „Украинското знаме или дори само цветовете му са достатъчни за наказателно преследване.“

Полуостров Крим беше анексиран от Русия през март 2014 г. Международната общност не признава присъединяването му към територията на Русия за законно. Срещу Москва са наложени санкции от редица международно организации.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG